Sakkolimpia

1 órája

A Nemzetközi Sakkszövetség kongresszusán leszavazták az oroszok visszavételét

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vasárnap este zárult budapesti kongresszusa elutasította Oroszország és a Moszkvát az ukrajnai háborújában támogató Fehéroroszország visszavételét, egyben tagsági jogaik teljes értékű visszaállítását a FIDE-ben.

MW

Résztvevők a 45. sakkolimpia első fordulójában a BOK Csarnokban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A kirgiz szövetség elnöke, Babur Tolbajev kezdeményezte a két ország visszafogadására irányuló szavazást nyílt voksolást indítványozva, a küldöttek azonban végül a titkos szavazás mellett döntöttek.

Andrej Filatov, az Orosz Sakkszövetség elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy 

politikai ráhatás eredménye volt a kongresszusi állásfoglalás, és úgy vélekedett, hogy azt az ukrán és az amerikai külügyminisztérium befolyásolta, szavai szerint „sok küldött hagyta el a termet a példátlan megfélemlítés után”.

Az orosz állami hírügynökség terjedelmes anyagában azt írta: 66 küldött szavazott úgy, hogy legyen konzultáció a Nemzetközi Olimpiai (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal (IPC) az orosz és fehérorosz sportolók FIDE-csapattornákra való esetleges visszaengedéséről. Ugyanakkor 41-en a két ország sakkozóival szemben kiszabott szankciók fenntartása, míg 21-en a korlátozások teljes eltávolítása - így a két ország himnusza és zászlaja használatának újbóli engedélyezése - mellett tették le voksukat. 

Tizenegyen tartózkodtak, 60-an pedig nem vettek részt a szavazásban. A NOB-bal és az IPC-vel folytatandó egyeztetés azt célozza, hogy a 12 év alatti és a fogyatékkal élő orosz és fehérorosz sakkozók esetlegesen részt vehessenek csapatversenyeken.

Filatov személyében is támadta a FIDE orosz elnökét, Arkagyij Dvorkovicsot, mondván, hogy az orosz gyerekek versenyeztetésének kérdését a közeljövőben meg kell oldani, és ha ez nem történik meg, akkor nyilvánvaló lesz, hogy Dvorkovics „csak az időre játszik és nem csinál semmit”.

A FIDE 2022. február 28-án semleges státuszban engedélyezte orosz és fehérorosz sportolóknak a nemzetközi versenyeken való részvételt, egyúttal megtiltva, hogy hivatalos sakkversenyeket és eseményeket rendezzenek Oroszországban és Fehéroroszországban. Ugyanezen év március 16-án a FIDE tanácsa megtiltotta az orosz és a fehérorosz válogatott részvételét a szervezet égisze alatt zajló viadalokon, ennél fogva egyetlen csapatuk sem indulhatott a budapesti sakkolimpián. A világszövetség többször meghosszabbította azt a határozatát, amely az oroszok és fehéroroszok FIDE-zászló alatti versenyzését teszi lehetővé, a legutóbbi ilyen döntés 2025. január 1-ig érvényes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában