Magyar-holland

2 órája

Rossi: van egy kis keserűség az ember szájában

A szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen. Marco Rossi mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában.

MW

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Magyarország - Hollandia mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2024. október 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Úgy mondanám, van egy kis keserűség az ember szájában, mert emberelőnyben nem tudtuk megtartani a vezetést 

- válaszolt Marco Rossi az MTI kérdésére, hogy félig üres vagy félig tele van a pohár. 

A gólt rögzített helyzetből kaptuk, és ezt tudtuk, hogy kerülni kell, mert a hollandok nyolc-kilenc játékosa 190 centis, ráadásul fantasztikus technikai képességekkel rendelkezik. Ilyen becsúszhat, úgyhogy gratulálok a srácoknak. Ma este sikerült lehozni a tervet, sok esetben ügyesek voltak. Le a kalappal a kezdők és a cserék előtt is. Ez a hozzáállás kell.

A magyar állampolgársággal is rendelkező szakvezető kifejtette, ennyire nem szeret védekezni, de ilyen minőségű riválissal szemben ezt a taktikát kell alkalmazni, ez világosan kiderült az 5-0-s németországi vereség alkalmával, amikor megpróbáltak magasan nyomást gyakorolni, de a játékosok "elfogytak" a második félidőre. Rossi a bravúros pontszerzés kivívásában nagyon fontosnak tartotta, hogy az első helyzetet sikerült kihasználni.

Boszniában ugyanígy kell teljesíteni. Persze ott megpróbálunk ennél többet támadni és nyerni, de legalább döntetlent kell elérni, mert ez kell ahhoz, hogy bennmaradjunk a Nemzetek Ligája élvonalában

- utalt a hétfői találkozóra a szakvezető.

Rossi elárulta, Dárdai Mártont izomprobléma miatt cserélte le a szünetben. Kiemelte, a helyette beálló Botka Endre és a találkozót végigjátszó Fiola Attila teljesítményét, utóbbiról nem gondolta volna, hogy ilyen hamar, mindössze egy hónappal az Újpestre igazolása után utoléri magát. Szintén dicsérte Nikitscher Tamást, ahogy fogalmazott, ő sem számított arra, hogy meghívja a kecskeméti középpályást, de megtetszett neki a játéka, és ezt bizonyította is most, amikor "nem volt optimális" Nagy Ádám szerepeltetése.

"Szalai Ádám abban a szerepben, amit felajánlottunk neki, nagyon proaktív. Akik a csapattársai voltak, azokra nagy hatással van. Ma még inkább a játékosok nyelvén beszél. Kívánom neki, hogy egyszer ő legyen a válogatott szövetségi kapitánya, mert minden képessége megvan ahhoz, hogy kiváló edző legyen, elsősorban a személyisége és a karizmája miatt" - mondta a szakmai stábhoz pályaedzőként csatlakozó korábbi csapatkapitány szerepéről Rossi.

Kollégája, Ronald Koeman inkább félig telinek látta a poharat a döntetlent után, mert emberhátrányban sikerült a csapatának pontot mentenie.

"Nehéz meccs volt, a magyar csapat jól küzdött. Ma minden olyan nehézkesen ment. Olyan helyzetbe kerültünk, hogy a pálya középső részét nem tudtuk megjátszani, mert ott nagyon sűrű volt a magyar csapat, ezért a széleken kellett volna többet próbálkozni. Emberhátrányban pedig örülhetünk, hogy sikerült pontot szerezni" - mondta a hollandokat irányító tréner. "Tulajdonképpen igazságos a döntetlen, mert nem tudtunk elég helyzetet teremteni. A tízemberes játékból kihoztuk a maximumot, de ilyen típusú meccseket meg kellene tudni nyerni".

Koeman szerint az volt a probléma, hogy nehezen tudták megtalálni labdával a támadókat. Ez a második félidőben már jobban ment, Gakpo ezért veszélyesebbé vált, de a befejezések pontatlanok voltak. A késői cseréket azzal indokolta, hogy úgy érezte, fognak gólt szerezni.

A csoportban harmadik helyen álló magyarok hétfőn a sereghajtó Bosznia-Hercegovina vendégei lesznek Zenicában.

Dibusz: helyén kell kezelnünk magunkat

Dibusz Dénes és Sallai Roland szerint is a reálisan kell kezelni a hollandok ellen 1-1-gyel végződött találkozót a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában, és hétfőn a bosnyákokkal szemben is meg kell tartaniuk a pénteken mutatott csapategységet.

Dibusz szerint mindenki beletette a maximumot a mérkőzésbe, fegyelmezett és zárt védekezést nyújtottak, pedig többen is problémákkal küzdenek. A közvetett szabadrúgásról elmondta, hogy a csapatkapitány Szoboszlai Dominikkel találták ki azt a kirúgási figurát, amellyel meg akarták lepni a hollandokat, ez első próbálkozásra sikerült, másodikra viszont nem.

"A másodiknál kérdeztem tőle, hogy mi legyen, azt mondta, legyen ugyanaz. Leraktam a labdát, majd megváltoztatta magában ezt a döntést, mivel látta, hogy nem támadják le, bár nyilván nem tudták volna letámadni, mivel nem volt játékban a labda. Sajnos itt hozott egy rossz döntést" - mondta a vegyes zónában a ferencvárosi hálóőr, aki azt is elárulta, a szabadrúgásnál a sorfalból senkinek sem szabadott szétugrania, ugyanakkor azt is kiemelte, egy ilyen szituációt az ellenfél sem gyakorol, tehát a hollandok is rögtönöztek a pályán, amiből végül nem született gól.

A 33 esztendős kapus szerint mindenképpen pozitívum, hogy a németek elleni ötgólos vereséget követően ennyire egységesen, önfeláldozóan és fókuszáltan tudtak játszani, gyakorlatilag 85 percen keresztül védekeztek, és próbáltak visszatérni ahhoz a játékhoz, amely tavaly jellemezte a csapatot.

Helyén kell kezelnünk magunkat és azt, hogy mire képes ez a csapat reálisan, és milyen játékkal tudunk eredményt elérni. Azt gondolom, ez most működött

- hangsúlyozta Dibusz, majd hozzátette, az első félidőben többször tudtak kontratámadást indítani, és a jó védekezésük miatt a hollandoknak szinte az egész mérkőzésen nem alakult ki komolyabb helyzetük.

Úgy vélte, a hollandok elleni döntetlenből még nem lehet arra következtetni, hogy hétfőn majd Boszniában is könnyedén "lehozzák a meccset", mivel az sem lesz könnyebb, ugyanis a bosnyákok épp úgy győzni akarnak majd, mint a magyarok.

A gólszerző Sallai Roland szerint centiken múlt, hogy az első lövése a kapufán landolt és nem a hálóban, de a 32. percben szerzett gólja kárpótolta.

Azért maradjunk a realitás talaján, mégis a holland válogatott ellen játszottunk. Rengeteget dolgoztunk és tényleg le a kalappal az egész csapat előtt, mert visszatértünk arra az útra, ahonnan elindultunk és a nagy válogatottak ellen is sikeresek voltunk. Ez az az egység, amit a következő mérkőzéseken is mutatnunk kell

- hangsúlyozta a nemrég a török Galatasarayhoz igazolt Sallai, majd bevallotta, hogy nem volt százszázalékos formában, kötéssel játszott és fájdalmai is voltak, de ezt félre tudta tenni arra a 65 percre, amíg a pályán volt. "Ameddig a szívem visz és a szövetségi kapitány is engedi, addig én a pályán maradok!"

AZ 55-szörös válogatott támadó szerint nehéz mérkőzés vár rájuk hétfőn Zenicában, ahol ugyanazt a csapategységet kell mutatniuk, mint a hollandok ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában