prevenciós vetélkedő

2019.06.12. 13:23

Drog esetén is van segítség

Az Európai Unió statisztikája szerint a magyar országos átlagnál jobb a droghelyzet Debrecenben.

A Szenvedélyes juniális programsorozat keretében Legyen más a szenvedélyed címmel drogprevenciós vetélkedőt rendezett debreceni középiskolák 9.-11. évfolyamos tanulói számára szerdán a Forrás Lelki Segítők Egyesülete, együttműködve a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (KEF) a debreceni Nagyerdei Víztoronyban. A résztvevők 5 fős csapatokban, sportos-, logikai-, intelligenciát igénylő játékokban mérhették össze erejüket, tudásukat. Az értékes nyereményeket átadó dr. Papp Csaba a debreceni önkormányzat tanácsnoka, a KEF társadalmi elnöke lapunknak elmondta: Debrecen a kábítószerrel „közepesen fertőzött” városok közé tartozik.

Jobb mint országosan

Kifejtette: az Európai Unió statisztikai hivatala, rendszeresen végez több ezer diák névtelen internetes megkérdezése alapján a drogfogyasztásra vonatkozó felméréseket. Eszerint Debrecenben a 13 évesek között az érintettség nagyon alacsony, nem éri el az 1 százalékot. A 14 – 18 évesek körében a kipróbálási arány mindössze 10 százalék, ami Magyarország egészén 13 százalék. – Erre az eredményre azért is büszkék lehetünk, mert egyrészt Debrecen iskolaváros, 35 ezer diák tanul itt, másrészt a statisztika nyilván csal is valamennyit, mert sokan vagányságból beírják, hogy megkóstolták, miközben valójában nem – emelte ki dr. Papp Csaba.

Sokan tudnak segíteni

A KEF társadalmi elnöke a fogyasztási tendenciák változásáról azt mondta, míg korábban az lsd, a heroin volt a legnépszerűbb, aztán meg a füves cigaretta, úgy 6 éve divatba jöttek a legkülönbözőbb dizájner drogok.Ezek azért veszélyesek, mert a hatás elérése érdekében mindig növelni kell az adagokat, ami egy idő után szívleállást okozhat.

Dr. Papp Csaba arra kérte az érintett szülőket, tanárokat, hogy ha drog hatása alatt álló fiatalokat látnak, forduljanak szakemberekhez, segítőkhöz. Debrecenben drogambulancia a Varga utcán működik, a Simonffy utcai Ifjúsági Házban pedig 30 ezzel foglalkozó szervezethez lehet kapcsolatot találni.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában