Recept

2020.05.13. 11:02

Háromrétegű finomság Bódi Sylvitől

A szörfös szépség citromos máktortája nem igényel sütést, és állati eredetű hozzávalók nélkül készül.

Fotó: Facebook / Bódi Sylvi

A debreceni születésű modellt egy vegán ételekkel foglalkozó gasztronómiai blog kérte fel az együttműködésre, amely során kamera előtt alkotta meg háromrétegű citromos máktortáját. A vegán desszert elkészítése rendkívül egyszerű, ám a hűtéshez hosszabb időre van szükség, ezért jobb, ha már fogyasztás előtt egy nappal összeállítjuk. Mindehhez csak egy turmixgépre és egy csattos tortaformára van szükség, na meg azokra a finom hozzávalókra, amelyeknek listáját alább olvashatjátok.

Hozzávalók

Alap réteg

  • 120 g datolya (egy éjszakán át áztatjuk, vagy leöntjük forró vízzel és 10 percig lefedve áztatjuk, utóbbi esetben használat előtt szűrjük le a levét, de ne öntsük ki)
  • 100 g kókuszreszelék
  • 20 g kókuszliszt
  • Mákos réteg

  • 150 g darált mák
  • 150 g datolya (ezt is áztassuk be, majd szűrjük le)
  • 50 g kesudió (a datolya levében, vagy vízben egy éjszakán át áztassuk / öntsük le forró vízzel, majd minimum 30 percig áztassuk, 4-5 evőkanál meleg datolyalét hozzáadva)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • fél citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál agavé szirup
  • Citromos réteg

  • 120 g kesudió (a datolya levében, vagy vízben egy éjszakán át áztassuk / öntsük le forró vízzel, majd minimum 30 percig áztassuk, 4-5 evőkanál meleg datolyalét hozzáadva)
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj – mindenképp folyékony állapotában
  • 125 ml konzerves kókusztej
  • 1 citrom frissen facsart leve (ez kb. 3-4 evőkanál)
  • 4-5 evőkanál agavé szirup
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • Elkészítés

    Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, amelyben elegyengetjük az alapréteg hozzávalóiból összeturmixolt masszát. A formát fagyasztóba helyezzük, majd nekilátunk a második, mákos réteg elkészítéséhez. Ismét összeturmixoljuk a hozzávalókat, megvárjuk, amíg a masszának krémes állaga lesz. Kivesszük a tortaformát, ráöntjük az alapréteg tetejére a mákosat, majd visszahelyezzük a mélyhűtőbe. Végül összedolgozzuk a citromos réteg hozzávalóit is, ha szükséges, tovább ízesítjük egy kis citromlével vagy agavé sziruppal. Amennyiben túl hígnak találjuk, turmixolhatunk hozzá még egy kis kesudiót. Amikor már a második réteg is megkeményedett, ráöntjük a citromos masszát, majd a kész tortát visszahelyezzük a fagyasztóba, és egy éjszakán át – de legalábis 4-6 órát – hagyjuk dermedni.

     

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

     

    Sylvi Bódi (@sylvibodi) által megosztott bejegyzés,

    Kapcsolódó cikkek:

    Húszperces ebédtipp Dobó Ágitól

    Dagasztott és gyúrt az egykori szépségkirálynő

    Bódi Sylvi akár gombatermesztőnek is felcsaphatna

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában