2020.08.24. 16:46
Üde alapanyag az uborka
Limonádék hozzávalójaként, szörpökben, de fagylaltban is visszaköszönhet az uborka.
Fotó: illusztráció / Shutterstock
Van, aki szerint jellegtelen az uborka íze, és van, aki egyáltalán nem szereti a közismert zöldséget viszontlátni desszertekben, frissítő italokban vagy egy gombóc fagylaltban – ezt tudta meg a Napló Ladányi Krisztina cukrásztól.
– Hiába jelentek meg az elmúlt években extrém ízű fagylaltok, a tapasztalataink arról árulkodnak, hogy a különlegességeket inkább a fiatalok és a középkorúak próbálják ki, az idős korosztály képviselői nem feltétlenül választják a lecsós, a kecskesajtos vagy az uborkás hűsítőket. Az utóbbi zöldség, ami mintegy öt éve kedvelt alapanyaga lett limonádénak és szörpnek egyaránt, rendkívül frissítő hatással bír. Mivel ez a zöldség elég vizes állagú, ezért sokaknak már-már semleges az ízélmény, amit nyújt. Leginkább a jól ismert uborkasaláta levéhez lehet hasonlítani a belőle készült termékeket, ez pedig nem egy hivalkodó ízélmény. Borssal, illetve joghurttal lehet fokozni az uborka intenzitását – részletezte Ladányi Krisztina.
– Ha valóban uborkából készül a fagylalt, akkor egyértelműen egészségesebbnek számít a palettán. Azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy minden fagyinak a jellegét a cukortartalma adja meg, ugyanis azzal válik fagyaszthatóvá. Ha sós fagylaltot készítünk, akkor valamennyivel kevesebb cukrot adunk hozzá, esetleg elkészíthető egy energiacsökkentett változat is, de mindenképpen számolni kell bizonyos mennyiségű hozzáadott cukorral – fűzte hozzá.
Egyszerű recept
Az uborka lereszelésével, turmixolásával, ízlésnek megfelelően cukor, citrom, valamint víz hozzáadásával ínycsiklandozó sós fagylalttal lepheti meg akárki a vendégeit. – Legalább óránként szükséges megkavarni a fagyasztóba tett kristályos szerkezetű elegyet, mert ennek hiányában egy nagy jégkockává képes összefagyni – javasolta a cukrász.
Bucsi Bernadett Ildikó