2020.09.07. 12:57
Időutazásra hív egy-egy tányér klasszikus főzelék
Örök érvényű kedvenc a tradicionális ízeket ígérő zöldséges étel.
Fotó: illusztráció / Shutterstock
Sokaknak akad kellemetlen gyermekkori emléke a főzelékről, ám ennek ellenére is rendkívül népszerű ez a hungarikum. Kelemen Zsolt, egy debreceni főzelékbár tulajdonosa arról beszélt lapunknak, hogy szerinte ennek az ételnek a szeretete már a szocializáció része hazánkban. Ugyan sok országban nem ismerik, sőt szavuk sincs erre az ételre, a magyarok körében évtizedek óta hódít.
Könnyed a gyomornak
– A főzelék szinte minden családban jelen van. Már egészen kisgyermekkorban találkozunk vele, hiszen a csecsemők anyatejes táplálását követő hozzátáplálás kapcsán megjelennek a turmixolt zöldségek, később pedig már darabos formában is megkaphatják a főzeléket. A szocializációnk része ez az étel. Azt tapasztalom, hogy a mostani harmincévesek, annak a korosztálynak a képviselői, akik most alapítanak családot, már lényegesebben kevesebben főznek otthon. Sokaknak az idejükbe nem fér bele, míg másoknál a főzés tudománya jelent hiányosságot. Ugyanakkor ennek a korosztálynak biztosan van emléke a főzelékről, és ennek köszönhetően szeretettel választják az étlapról, a menük közül is ezt az ételt. A fiatalok manapság inkább a street food kínálatot részesítik előnyben, de azt gondolom, hogy előbb utóbb mindenki megérik a főzelékfogyasztásra – részletezte a Naplónak Kelemen Zsolt. Mint mondta, ugyan nem évszakokra kiterjedően, de van szezonja a főzeléknek.
– Sokéves tapasztalat bizonyítja, hogy a húsvéti időszak előtti böjtöt tartók körében kedvelt ez az étel, illetve az ünnepeket követően vágynak többen egy könnyed főzelékre. Ünnepi húsos, nehéz, zsíros fogások után jóleső az egyszerű, zöldséges alapanyagokból álló étel.
Retró életérzés
Bizonyos kort elérve a nosztalgia kerül fókuszba: az iskolai évekre, a menzára, a nagymamák receptjének emlékére sokan vágynak, és az ételek tekintetében is hajlamosak a hagyományos, tradicionális ízeket ígérő fogásokra voksolni. A liszttel, zsiradékkal, zöldségek felhasználásával készülő főzelék pedig éppen ezt az időutazást teszi lehetővé.
– A glutén-, a laktóz- és a cukormentes termékek virágkorukat élik, a tapasztalatok mégis arról árulkodnak, hogy a főzelék „mentes” variációit, illetve azokat, amelyeknek a sűrítését maga a zöldség turmixolása adja meg, nem keresik annyira. Azok, akik főzeléket kívánnak, a régi ízekre vágynak, a megszokott látványhoz ragaszkodnak. Rendkívül széles paletta áll rendelkezésre mind az alapanyagok, mind pedig az elkészítési módok tekintetében, mégis a retró zöldborsó- és a paradicsomos káposztafőzelék az, ami a ma napig a legkedveltebb. Emellett nem merült feledésbe a burgonya-, a kelkáposzta-, a sárgaborsó- és a vegyes zöldség, ismertebb nevén finomfőzelék sem, ezek az ételek örök érvényű kedvencek a vendégek körében – vélekedett a főzelékbár-tulajdonos.
Bucsi Bernadett Ildikó