2021.07.04. 21:35
Roma ételek rotyogtak a bográcsokban Nyíracsádon
A gasztronómia kapta a főszerepet a roma közösségi napon Nyíracsádon.
Egy több éve futó pályázatnak köszönhetően idén már második alkalommal tartottak gasztronómiai napot a nyírségi településen. A szegregált élethelyzeteket felszámoló programsorozatban 133 célcsoporttag vesz részt, akikkel a projekt vezetői mellett öt szociális munkás tartja a kapcsolatot és koordinálja a szervezett, tematikus programokat.
– A pandémia miatt több tervezett rendezvény időpontja csúszott, ezért örült mindenki a főzőversenynek, amit táncversennyel kapcsoltunk össze, a gyerekek pedig az ugrálóvárban és a település Mesekertjében is múlathatták az időt – tudtuk meg Rácz Mártától, aki szociális munkásként vesz rész a pályázatban.
Gazdag fűszerezés
A főzőnap közösségformáló szerepe mellett nagyon fontos volt a roma gasztrokultúra bemutatása is. A hétköznapi ételeken kívül több bográcsban, üstben, fazékban rotyogott hagyományos roma fogás. Varga Zsófia és Horváth Istvánné Kati néni, valamint Berényi Éva egyetértett abban, hogy a roma ételeknek három fő jellemzője van: mindig nagy mennyiségben főznek, az ételek nagy adag húst tartalmaznak, ami soha nem hiányozhat, és bizony nem fukarkodnak a hagymával, a házi szalonnával, zsírral és a fűszerekkel sem. Véleményük szerint a roma étel íze legyen karakteres, tartalma legyen bőséges és laktató. Ezzel mindhárman egyetértettek, ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a hagyományos fűszerek mellett megjelentek az utóbbi időben a modernebb ízesítők is, az oregánó, a mustár, esetleg a tejszín, amik a régi roma ételekből hiányoztak.
Hús minden mennyiségben
Berényi Éva bográcsában csülkös körömpörkölt rotyogott, otthon is gyakran megfőzi az étket, mert szereti a család. Horváth Marika marhapörköltet készített nokedlivel, amit a végén egy kis mustárral vadított meg. A családban van, aki tejszínnel szereti ezt az ételt, ezért a végén tejszínes adagokat is készített. Rostás Anett szintén a család kedvencével, körmös pacallal próbálkozott.
Horváth Istvánné Kati néni töltött káposztát készített, ami gyakran kerül a család asztalára is. – A romák nagyon szeretik a töltött káposztát, én is megfőzöm minden vasárnap a húslevessel együtt. Nagyon oda kell figyelni a fűszerezésre. A bors mellett a házi zsír és a nagy kockákra vágott, fonnyasztott hagyma elengedhetetlen – magyarázta Kati néni, aki két tojást is tesz a töltelékbe, amiben fél kilogramm rizst dolgoz össze két kiló hússal. A fazékba a töltelékek mellé még füstölt szalonnát is tesz ízfokozónak, a tetejére pedig paradicsomos öntet kerül. Száz tölteléket sodort meg Kati néni, ami egy hétvégi családi ebédnél el is szokott fogyni. Hozzászokott a nagy mennyiséghez, mert nagy a család, ezért nem okoz gondot, hogy roma bálokra is főzzön, ahol kétszáz adag étel is kikerült már a keze alól.
Kukoricás tormakáposzta
Dankuék bográcsában sertéspörkölt készült, Varga Zsófia pedig hagyományőrző, tengeridarás tölteléket töltött káposztába és tormalevélbe is. – Ez igazán eredeti cigány étel, mert a romáknál, különösen régen, általában nagy volt a család, sok kellett az asztalra, ez az étel pedig igazán laktató, szinte egész napra jól tudtak tartani vele mindenkit. Persze fontos a takarékosság is. Ott spórolunk, ahol tudunk. A tormalevél nem kerül pénzbe, megterem a kertben, ahol évről évre kihajt. Lemegyünk, leszedjük, sós, ecetes vízben abároljuk, és már tölthetjük is. Én még előre el is szoktam készíteni a tormaleveleket, van, hogy le is fagyasztom, így akár télen is elő lehet venni. Nem kell karácsonyra sem boltból vásárolni a káposztát, amikor a legdrágább a fejek kilója. A húst sem darálva, hanem kicsi darabokra vagdalva teszem bele, ahogy anyumtól láttam. Tizenketten vagyunk, ha a szűk család összejön, kell a nagy adag étel – magyarázta Zsófia.
A roma napon senki nem maradt éhes, és bár zsűrizték az ételeket, a szervezők vigyáztak arra is, hogy senki se távozzon üres kézzel a gasztrodélelőttről.
Kedves Zilahi Enikő
Receptek
Berényi Éva: Körömpörkölt csülökkel
Hozzávalók:
5 kg csülköt
3 kg körmöt
½ kg paprika
½ kg paradicsom
1 kg hagyma a lecsós alaphoz
1 db csípős paprika
½ kg füstölt szalonna
½ kg füstölt tarja kockára vágva
majoranna, oregánó, paprika, só, bors, fokhagyma, őrölt, piros paprika
burgonya a körethez
Elkészítés:
A paprikából, paradicsomból, nagy kockára vágott hagymából és a szalonnából lecsós alapot kell készíteni. Hozzáadni felkockázott húsokat, fűszerezni, majd felönteni vízzel. Ha a húsok puhára főttek, kockára vágott burgonya körettel tálaljuk.
Rostás Anett: körmös pacalt
Hozzávalók:
3 kg köröm
1 kg pacal
2 nagy fej hagyma
1 fokhagyma, paradicsom, babérlevél,
házi sertészsír
víz
Elkészítés:
A zsiradékon meg kell fonnyasztani a hagymát, majd belekavarni a darabolt körmöt és az előkészített pacalt. Fűszerekkel ízesíteni, felönteni vízzel és készre főzni úgy, hogy kevés leve maradjon.
Varga Zsófia: Kukoricás tormakáposzta (15 adag)
Hozzávalók:
3 kg apró kockára vágott sertéshús hús
1,5 kg kukoricadara
fél kg nagyobb kockára vágott szalonna
2 nagy fej hagyma
só, bors, kevés piros őrölt paprika,
házi zsír a masszába
abárolt tormalevél
Elkészítés:
A tormalevelet sós, ecetes vízben megpároljuk. A húst apró kockára vágjuk, összedolgozzuk a nagyobb kockára vágott hagymával, szalonnával és a kukoricadarával. Fűszerezzük, majd sós, ecetes vízben abárolt tormalevélbe töltjük. Fazékban egymásra rétegezve, vízzel felöntve megfőzzük.
Varga Zsófia: Kukoricás tormakáposzta (15 adag)
Hozzávalók: 3 kg apró kockára vágott sertéshús
1,5 kg kukoricadara
fél kg nagyobb koc
kára vágott szalonna
2 nagy fej hagyma só, bors, kevés piros őrölt paprika,
házi zsír a masszába abárolt tormalevél
Elkészítés: A tormalevelet sós, ecetes vízben megpároljuk. A húst apró kockára vágjuk, összedolgozzuk a nagyobb kockára vágott hagymával, szalonnával és a kukoricadarával. Fűszerezzük, majd sós, ecetes vízben abárolt tormalevélbe töltjük. Fazékban egymásra rétegezve, vízzel felöntve megfőzzük. Rostás Anett: körmös pacal Hozzávalók: 3 kg köröm 1 kg pacal 2 nagy fej hagyma 1 fokhagyma, paradicsom, babérlevél, házi sertészsír, víz Elkészítés: A zsiradékon meg kell fonnyasztani a hagymát, majd belekavarni a darabolt körmöt és az előkészített pacalt. Fűszerekkel ízesíteni, felönteni vízzel és készre főzni úgy, hogy kevés leve maradjon.