2023.02.27. 16:12
A legjobb pálinkafőzők mérték össze tudásukat Konyáron
Első alkalommal szervezték meg, de máris vármegyei szintű verseny lett.
Első alkalommal szerveztek Konyáron pálinkaversenyt
Forrás: Lénárt Attila-archív
Kis mértékben gyógyszer – tartja a mondás, ám a hungarikumnak számító nemzeti ital, a pálinka egyben igazi kulináris élmény nemcsak a magyarok, de a hazánkba látogatók számára is. A nemes nedűt ma már egyre szélesebb körben ízlelgetik szerte a világban, és hódító útjára indult a gasztronómia iránt érdeklődő hölgyek körében is.
– Népszerűségét mutatja, hogy 2023. február 25-én, szombaton vármegyei szintű megmozdulássá nőtte ki magát a Konyáron első alkalommal megrendezett Konyár Környéki Pálinkaverseny – tájékoztatott Lénárt Attila szervező, a versenynek otthont adó Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum igazgatója. A megmérettetésre Bihartordáról, Biharugráról, Bocskaikertből, Debrecenből, Derecskéről, Ebesről, Hajdúbagosról, Hajdúnánásról, Hosszúpályiból, Földesről, Konyárról, Vámospércsről, sőt, Tiszaújvárosról is érkeztek pálinkakedvelők, hogy részt vehessenek a versenyre benevezett 94 párlat legjobbjainak kóstolásán és zsűrizésén.
A rendezvényt Vig Szilárd polgármester köszöntőjét követően Vitányi István országgyűlési képviselő nyitotta meg. A résztvevők jó hangulatáról a nívós italok okozta jókedv mellett a közös nótázás és a finom vacsora is gondoskodott. – A versenyre nevezett pálinkák szakmai zsűrizését Séra Dániel pálinkafőző és Czeglédi Zsolt pálinkamester végezte el, majd végül a helyezések alakulását a szombati eseményen résztvevő pálinkafőző és pálinkakedvelő vendégek szavazatai döntötték el – tette hozzá.
A megmérettetés során - ahogyan minden nívós versenyen – négy kategóriában (almatermésű, csonthéjas, szőlőtermésű és egyéb) kaphattak arany, ezüst és bronzminősítést, az arra érdemes párlatok. A legkiemelkedőbbek közül a kategóriánkénti első három helyezettet díjazta a zsűri, valamint a közönség szavazatait figyelembe véve megválasztották „Konyár legjobb pálinkáját”, illetve az „I. Konyár Környéki Pálinkaverseny abszolút első helyezettjét”. A nagy érdeklődést kiváltó eseményt a szervezők, Lénárt Attila, valamint Antal János, pálinkakedvelő, hagyománnyá kívánják emelni a településen.
HBN
Az idei év legjobbjaiAlmatermésűek: 1. helyezett: Rékasi Imre (Bocskaikert), jonathan gold pálinkájával, Csonthéjasok: 1. helyezett: Heitz Attila (Hajdúbagos), elena szilva pálinkájával, Szőlőtermésűek: 1. helyezett: Szőllősi Rudolf (Derecske), othello borpárlatával, Egyebek: 1. helyezett: Himer Zsuzsanna (Ebes), jonagold alma borpárlatával, Füredi Zsolt (Konyár) cseresznye pálinkája – „Konyár Legjobb Pálinkája” díj Sándor János (Bocskaikert) gönci sárgabarack pálinkája – az „I. Konyár Környéki Pálinkaverseny abszolút első díja” |