Helyi életstílus

2024.06.25. 14:07

Luxuskutya a toy uszkár, 2 millióba is kerülhet – de miért ennyi? Itt a tenyésztő válasza

Napjainkban a kistestű kutyák fénykorukat élik. Utánajártunk, a toy uszkár fajtáról mit fontos tudni, illetve mi a sikerük titka.

Nagy Emese

A toy uszkárok meghódították a hazai gazdikat is

Forrás: Rózsa Renáta-archív

Kevés olyan ember van, akinek élete során legalább egy kiskedvence ne lett volna, akár gyerek-, vagy felnőttkorában. Nem vagyunk egyformák, így valaki a kistermetű, míg mások a nagy testű kutyusokat favorizálják. Napjainkban már egyáltalán nem meglepő, ha egy négylábú a házban él, sőt, sok gazdi még a hálószobáját is megosztja a kedvencével. Mindenki maga dönti el, hol húzza meg a határt, az idősebb korosztály tagjai inkább úgy vélekednek, egy állatnak kint a helye, de persze mondják ezt azoknak, akik valójában legjobb barátjukat, lelki társukat találták meg egy szőrmókban. Nem túlzás kijelenteni, minden korszaknak, időszaknak megvan a maga „kedvenc” kutyafajtája. Gondoljunk csak bele, voltak már soron a francia bulldog, yorkshire terrier kutyafajták, most pedig a toy uszkárok élik fénykorukat – de vajon mi a titkuk?

Napjainkban a toy uszkárok nagyon kelendőek, utánajártunk, mi lehet a titkuk
Haon Debrecen fajta tenyésztő
Napjainkban a toy uszkárok nagyon kelendőek, utánajártunk, mi lehet a titkuk
Forrás: Rózsa Renáta-archív

Mennyibe kerül egy toy uszkár?

Rózsa Renáta és férje, aki fajtatiszta (FCI) kutyatenyésztő, körülbelül 6 éve foglalkoznak toy uszkárokkal, Hajdú-Bihar vármegyében élnek, van otthon 8 nagyobb, valamint 7 kicsi toy uszkárjuk, akikkel az élet csupa öröm és boldogság. A hajdú-bihari tenyésztőre az Instagramon figyeltünk fel, nemcsak sokan követik őt és a kutyusait, több olyan pozitív értékelést is olvastunk róluk, ami alapján őt kértük meg, világosítsa fel a Haon olvasóit a toy uszkárok sikerének titkáról. – Hozzávetőleg 3 éve kapták fel a toy uszkárokat, de maga a fajta már nagyon régóta van, esetükben ősi kutyafajtáról beszélhetünk. Valójában, ami igazán lázba hozta az embereket, az a (maci)fazon. Korábban is kedvelték őket, a törpe, illetve az óriás uszkárokat, de ezek a kisebb testalkatú uszkárok szinte futótűzként kezdtek elterjedni – idézte fel. Elmondta, az árukat igazából a hazai, valamint a szomszédos árak határozzák meg.

Leginkább a vérvonal határozza meg az árukat: 600 ezer forinttól akár 2 millió forintot is elkérhetnek egy toy uszkárért

 – emelte ki Renáta.

Hozzátette, attól is függ, mennyibe kerül egy toy uszkár, hogy a vásárlónak mi a terve vele. Vannak, akik hobbi céllal vásárolnak kutyát, kedvencnek, társnak, de nem ritka az sem, hogy a vásárlónak tenyésztési szándéka van – Azok, akik tenyésztési szándékkal vesznek uszkárt, ők minden bizonnyal busásabb összegért fognak hozzájutni egy-egy négylábúhoz, mert a tenyészegyedeknek magasabb az áruk – jegyezte meg. Kiemelte, attól, hogy nem tízezrekről beszélünk, igazán kelendőek az ebek.

Igazán kelendőek a toy uszkárok

– Legutóbb két kan kutyusnak kerestem gazdát, egy nap alatt 30-40 ember is megkeresett, hogy szeretnék a kutyust, közülük néhányan már azonnal ki is tudták volna fizetni. Ma már nem lepődnek meg a vevők, amikor meghallják a kutya árát, nagyon sok család van, aki ki tudja fizetni a korábban említett összeget, ez nem feltétlen volt így három éve, de most tényleg tarolnak a toy uszkárok. Természetesen nagyon oda kell figyelniük a vevőknek, sok a kamu tenyésztő, rengeteg csoportban lehet olvasni negatív tapasztalatokat: kifakul a színe, szőke lesz, vagy elég termetesre megnőnek, és, ami a legszomorúbb, az sem ritka, hogy beteg kutyát visz haza a vásárló – hívta fel a figyelmet Renáta.

Bizonyára az olvasókban is felmerül a kérdés: miért olyan drága egy toy uszkár? – Meg kell említeni mindenképpen azt, hogy egy nagyon felkapott kutyafajtáról beszélünk, ami értelemszerűen hozza magával azt is, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha toy uszkárt szeretnénk vásárolni. Továbbá jóval kisebb a kínálat, mint maga a kereslet, amíg ez az arány nem fog fordulni, vagy némileg kiegyenlítődni, addig az árak nem mennek lejjebb – mondta. Kérdésünkre kifejtette, egy fajtatiszta toy uszkár 24-28 centire, és 2-3 kilogrammosra fejlődik.

Renáta aláhúzta, ha kutyust szeretnénk vásárolni, fajtatiszta toy uszkárt, akkor lassú léptekben kell haladni. Nem szabad már az első tenyésztőtől vásárolni, olvasgatni kell, tapogatózni, mert tényleg sok a csaló, és hamar át tudják verni a laikus vásárlókat. – Nem feltétlen a kutya ára határozza meg, hogy éppen egy szakemberrel van-e dolgunk, vagy egy csalóval, ugyanis az utóbbi is jól tudja, milyen áron lehet értékesíteni a toy uszkárokat, és szemrebbenés nélkül leír, kimond egy olyan összeget, ami alapján azt gondolhatnánk, nála biztosan fajtatiszta egyedeket lehet kapni (ha már ilyen „magas” az áruk stb.). Egy tenyésztőnek is lennie kell feltételeinek, én sem adom el bárkinek a „babáimat”, számomra fontos, hogy kinél fog felnőni, hogyan bánnak majd vele. Egy ilyen kutyavásárlásnak többlépcsősnek kell lennie: találkozunk, beszélgetünk, beengedem az otthonomban stb. Egy kutyatenyésztőnek igenis be kell engednie a házába a vásárlót, a kutyusokat is megmutatni, hiszen a vásárló így láthatja meg, milyen a környezet, mennyire ápoltak a toy uszkárok. Az is gyanús lehet, ha folyamatosan van eladó kutya, tehát folyamatosan van szaporulat – osztotta meg tapasztalatait.

Ki lehet jó toy uszkár gazdi, kinek ajánlja Renáta a szóban forgó kutyafajtát?  

Mindenképpen preferálom azokat a családokat, ahol gyerekek is vannak, bevallom, őket én személy szerint előnyben részesítem. Gyerek mellé nagyon jó választás egy toy uszkár, illetve mindenféleképpen olyan gazdi illik melléjük, aki szeret kirándulni. A kutyafajta nagyon alkalmazkodó típus, mindemellett iszonyatosan szeretetéhes, ha kell, akkor utazik velünk, rohangál a tengerparton, vagy az erdőben. Számukra tényleg az a legfontosabb, hogy velünk, mellettünk legyenek, egy igazi társ

 – mutatott rá.

Szeretetéhes, alkalmazkodó kutyusok

A hajdú-bihari tenyésztő elmondta, ő maga is jól tudja, az az élet rendje, hogy az emberek dolgozni járnak, legtöbb esetben délután érnek haza, de a toy uszkároknál igazából ez csak szokás kérdése. 

– Az első naptól kezdve, ahogyan hazavittük a kutyust, arra kell tanítanunk, amilyen életet ő élni fog mellettünk. Muszáj leszünk nevelni, mert akkor lesz zökkenőmentes az együttélés. Az a fajta kutyus, aki megértő, hamar megtanulja, délután lesz egy nagy séta, amikor a gazda hazaér a munkából. De a hétvégén ezért kompenzálni kell, egy nagyobb kirándulással, mert akkor azt fogja várni – fogalmazott.

 Majd megemlítette, a toy uszkárok hajlamosak a szeparációs szorongásra, annyira ragaszkodó típus, ezt mindenképpen észben kell tartania a gazdinak, de kiskorukban szépen nevelhetőek, mondhatni tanítható a „leválás” folyamata, és nem sínylik meg lelkiekben.

– Szerencsére hosszú életűek, akár 10-17 évig is mellettünk lehetnek. Egy jó helyről származó kutyusnak nincsenek egészségügyi problémái és stabil idegrendszerű. Ami egyébként örökletes náluk, az a térdficam, csípődiszplázia. Fajtabetegség lehet még az epilepszia, vakság. Nincs speciális étrendjük, tőlem minőségi száraz tápot kapnak, de ma már népszerű lett a nyers húsos etetés, ahányféle gazdi, annyiféle etetés – osztotta meg tapasztalatait Renáta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában