Mindennapi kenyerünk

2020.05.14. 14:28

Továbbra is illúzió az éhínség felszámolása

Az úgynevezett milleniumi fejlesztési cél az volt, hogy 2000-re az egész világon véget vessenek az éhínségnek. Bár ezt nem sikerült teljes mértékben megvalósítani, kijelenthető, hogy az ezredfordulóhoz képest napjainkban kevesebbeknek korog a gyomra a Földön.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

„Miközben az alultápláltságban szenvedők száma az utóbbi évtizedekben enyhén csökkent a Földön, addig az éhezés teljes felszámolása még továbbra is csak illúzió”

– fogalmazott Fróna Dániel, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vidékfejlesztés, Regionális Gazdaságtan és Turizmusmenedzsment Intézet PhD-hallgatója.

A szakember kifejtette:

a bolygó népességének jelentős része az éhezést, a nem megfelelő mennyiségű kalóriabevitelt, vagyis az alultápláltságot sajnos napi létállapotként éli meg.

Afrikában a népesség csaknem harmada, Közép-és Dél-Ázsiában a népesség negyede, míg Európában és Észak-Amerikában a lakosság 2 százaléka veszélyeztetett az élelmiszerellátás tekintetében.

Az utóbbi években Ázsiában a súlyos élelmezés bizonytalanságban élők száma majdnem 30 millióval csökkent, ám ugyanakkor Afrikában 40–45 millióval emelkedett. A „fekete kontinensen” a Szaharától délre eső területeken a legrosszabb a helyzet. Ott a gyermekek nagyrésze fejlődésükre rossz hatást gyakorló, nem megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert fogyaszt. Az extrém szegénységben élők aránya kiugró (70 százalék feletti) értéket képvisel például a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol az alultáplált kicsinyek aránya 25 százalék körüli. Ellenpélda az Amerikai Egyesült Államok, ahol mindkét mutató 1 százalék körül mozog – állapította meg a szerző.

Hozzátette: az éhezés során a test elkezdi metabolizálni, átalakítani azokat az elraktározott tartalékokat, amelyek elengedhetetlenek a funkciók ellátásához. Végül a szervezet önmagát fogyasztja azzal, hogy megpróbálja kivonni a létfontosságú szervekben lévő fehérjéket, energiát. Ez a gyermekek növekedésében és fejlődésében rendellenességhez vezethet.

A világ élelmezési problémáira válaszul az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2000-ben úgynevezett millenniumi fejlesztési programot fogadott el. Ennek legfőbb célkitűzése az éhezéssel szorosan összefüggő szegénység 50 százalékos csökkentése volt 2015-re, melyet azonban nem tudtak elérni, a jelenség csak mérséklődött az elmúlt két évtizedben. Legfrissebb adatok szerint jelenleg a világ népességének 10 százaléka, azaz körülbelül 760 millió ember él kevesebb, mint napi 2 dollárból. Ennek ellenére a globális alultápláltság szintje folyamatosan csökken, az 1990-es mintegy 25 százalékról 2015-re 15 százalékra esett vissza.

Fróna Dániel kiemelte: a kedvező tendencia ellenére körülbelül 50 ország várhatóan még 2030-ig sem éri el az alacsony éhségszintet. Az előrelépés, a megfelelő mennyiségű és minőségű étel előállítása, a fenntartható mezőgazdaság kialakítása azonban lehetséges. Ez viszont nem egyszerű feladat, ellene hat például az éghajlatváltozás, a sokfelé tapasztalható elsivatagosodás valamint hogy egyes országokban hosszan elhúzódó kül- és belpolitikai konfliktusokkal néznek szembe – jegyezte meg a szakember.

A szerző szerint az éhséget egyebek mellett azért is „illik komolyan venni”, mert ennek során az egyénnek előbb csak kényelmetlenség érzése alakul ki, majd idővel a táplálék megszerzésének reményében akár az agresszív reakciókig is eljuthat. A történelem során láthattuk és a jövőben is látni fogjuk, hogy az emberek éhes tömegei veszélyt jelentenek, hatására erősödhet a világ fejlett országaiba irányuló migráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában