2020.07.23. 17:30
Kezdünk visszatérni a hagyományos péktermékekhez
Fotó: Napló-archív
Több ezer pék szakmunkás és több ezer kisegítő munkás hiányzik ma Magyarországon a sütőiparból.
Ezt Septe József jelentette ki Balmazújvároson, ahová a Balmaz-Sütöde Kft. modernizált és bővített egységének átadására érkezett a napokban. A hazai pékek első emberét az ágazat helyzetéről is kérdeztük. Nem mehettünk azonban el amellett, hogy a búza aratásának dandárjában van a mezőgazdaság, és a búza, illetve az abból készülő liszt várható minőségéről is érdeklődtünk a szakembernél.
Jó illatú és héjazatú
Septe József kijelentette, hogy a pékek jó minőségű búzát szeretnének, amiből a malmok jó minőségű lisztet, a sütőipar pedig kiváló termékeket tud készíteni. Mivel a liszt a legfontosabb alapanyaguk, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű lisztből készítik a termékeiket. Azt látják, hogy a malomipar egyre inkább igyekszik jó minőségű lisztet előállítani, és ennek érdekében tárgyalnak a gabonatermesztőkkel arról, hogy milyen típusú, milyen fajtájú és milyen beltartalmú búzára lenne igény. Ugyanakkor a sütőipar is kommunikál a malomiparral, hogy a pékeknek milyen minőségű lisztek kellenek. A tavalyi búzából már nincs túl sok. Az aratás közepén vagyunk, az időjárás bizonyos országrészekben kedvező, máshol pedig nem, de – mint fogalmazott Septe József – nagyon reménykedik abban, hogy az előző évekhez hasonlóan az idén is meglesz az országban a megfelelő mennyiségű és minőségű búzatermés.
Ez most is 5 millió tonna körüli lehet, amiből a sütőiparnak 1,2 millió tonnára van szüksége.
Jó beltartalmi értékekkel rendelkező búzát és ebből következőleg jó beltartalmi értékű lisztet szeretnének. A pékek például úgy fogalmaznak, hogy egy lisztnek legyen jó a vízfelvevő képessége. Tehát abból kenyéralapanyagként egy olyan tészta legyen készíthető, amelyből jó minőségű, morzsalékmentes, továbbá jó illattal és héjazattal rendelkező termék készülhet. Sok múlik a pékeken, és természetesen az alapanyagokon is, hogy a fogyasztók számára megfelelő minőségű legyen a pékáru – hangsúlyozta a pékszövetség elnöke.
Dagasztáshoz szakember kell
Septe József elismeréssel szólt arról, hogy a balmazújvárosi sütődét tulajdonló és működtető Fülep család nagyon elhivatottan küzd a sütőipar elismertségéért, helyzetének javításáért.
– Most vannak jó pályázatok akár műszaki, technológiai fejlesztésre, akár bértámogatásra is. Azt látjuk, hogy Magyarországon mindenképpen a műszaki, technológiai fejlesztés, a robotizáció, az automatizáció irányába kell elmennünk. Főleg azért, mert nincs megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő. Tehát átvitt értelemben azt kell mondanom, hogy a műszaki fejlesztés okán nem feltétlenül pékeket kell képeznünk. Természetesen a dagasztáshoz, az igazi szakmunkához igen, de az automatizált gépek kezeléséhez nem pékek, hanem műszakilag felkészült emberek kellenek. Számítógép-vezérelt gépekről beszélünk, ezek kezeléséhez megfelelő szakemberekre van szükség. A mai fiatalok erre nagyon alkalmasak, inkább ezt a részét választják a feladatnak, minthogy nekiálljanak dagasztani, sütni. De ezen a téren is van mit fejlesztenünk, hiszen ebben a pillanatban nagyon nem jó helyzetben vagyunk. Több ezer pék szakmunkás és több ezer kisegítő munkás hiányzik ma Magyarországon a sütőiparból.
„A fiatalokat igyekszünk megnyerni, hogy péknek menjenek, megpróbáljuk bemutatni ennek a szakmának a szépségét, és nagyon remélem, hogy az elindult automatizálási folyamattal egy vonzó perspektívát tudunk számukra kínálni.”
Például azzal, hogy nem kell éjszaka, hétvégén dolgozni. Ezt már meg lehet oldani az automatizálásokkal, a fagyasztott termékekkel, a késleltetett kelesztéssel. Ma már nem szeretnek az emberek éjszaka, hétvégén dolgozni. Ezt megpróbáljuk műszaki, technológiai fejlesztésekkel kiváltani – magyarázta a Magyar Pékszövetség elnöke.
Kovács Zsolt
Borítókép: Vass László rendezi a frissen sült kenyereket a balmazújvárosi pékségben. Hiány van a jó pékekből