Segít a város

2021.04.27. 13:32

Százezer forintot kaphatnak a debreceni hallgatók

A Városi Segélyalapból ezentúl a költségtérítéses képzésben rész vevők is kérhetnek támogatást.

Fotó: Kiss Annamarie

Tovább bővül a Debrecen Város Segélyalapból támogathatók köre: ezentúl azok az tandíjat fizető egyetemi hallgatók is kérhetik a támogatást, akik a veszélyhelyzet kezdete óta nem tudnak diákmunkával jövedelemhez jutni. A részletekről Széles Diána alpolgármester és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke tájékoztatott kedden. Széles Diána elmondta: sok Debrecenben élő egyetemistának kerültek veszélybe a tanulmányai azzal, hogy a járvány az őket foglalkoztató ágazatokat érintette. Mint elhangzott, az egyszeri, 100 ezer forint összegű támogatást visszamenőleg lehet igényelni, ehhez csak egy igazolásra van szükség arról, hogy a hallgatónak a munkaviszonya tavaly március óta szűnt meg, emellett a segélyalap más kiírásához hasonlóan vizsgálják meg a kérelmező család egy főre jutó jövedelmét is.

Fotó: Kiss Annamarie

Nagy segítség a családoknak

– Sokan keresnek meg bennünk a támogatásokkal kapcsolatban és azt látjuk, hogy segítenünk kell azoknak az egyetemistáknak, akik költségtérítéses képzésben vesznek részt mind nappali, mind levelezőtagozaton – kezdte Széles Diána, aki kitért arra is, hogy a diákmunkát is megtépázta a járvány, és azok az ágazatok, melyek kimondottan a dolgozó diákoknak adtak lehetőséget a plusz bevételre, a korlátozások miatt vagy szünetelnek, vagy kénytelenek voltak bezárni.

Széles Diána | Fotó: Kiss Annamarie

– Aki az első hullám kezdetétől, vagyis 2020. március 11-től debreceni lakosként költségtérítéses egyetemi képzésben tanul, igazolnia kell, hogy valamelyik munkáltatóval jogviszonyban voltak, akár megbízási, akár munkaszerződéssel – fejtette ki az alpolgármester. Mint elhangzott, a Debreceni Egyetemmel egyeztetve több mint ezer diákot érint a támogatási kör jelenlegi bővítése, közük azokat segítik majd, ahol az egy háztartásban a keresőképes családtag legfeljebb 130 ezer, két dolgozó esetén fejenként 90 ezer forintot keresnek egy hónapban.

Fotó: Kiss Annamarie

Figyelik, ki szorul segítségre

Széles Diána felidézte a járvány második hullámának nehézségeit is. Mint elmondta, tavaly novemberben rengeteg megbetegedés volt, ami miatt sok debreceni akár hetekre is kiesett a munkaerőpiacról, őket szintén támogatni tudták a segélyalapból. – Egy hónappal ezelőtt már azok is kérhettek segítséget, akik a járvány miatt árván vagy félárván maradtak – emlékeztetett végül a politikus.

Rózsahegyiné Juhász Éva először a Városi Segélyalap létrejöttéről beszélt, majd hangsúlyozta: az elmúlt egy évben több mint háromszáz családnak tudtak segíteni. A Debreceni Karitatív testület elnöke végül elmondta, hogy a jelenlegi felhívás a hozzájuk beérkező segítségkérések folyamatos monitorozásának eredménye.

Rózsahegyiné Juhász Éva | Fotó: Kiss Annamarie

A bejelentés végén a karitatív testület egyik támogatott egyetemi hallgatója, Csire Fanni elmondta: végzős hallgatóként személyesen is tapasztalja, milyen nagy segítséget jelent minden támogatás azokban a családokban, ahol tandíjat fizetnek a szülők és a diákok.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában