Piaci körkép

2021.05.15. 14:54

Megfizethető az eper, de lesz még olcsóbb is

Megéri piacra menni a friss eperért Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

A tavaszi szezon első gyümölcse az eper, amit – ha az ára is megengedi – igencsak hamar elkapkodnak a vásárlók. Nem is csoda, hogy kelendő, hiszen a hosszú téli időszak után jól esik az illatos, friss gyümölcs testnek és léleknek egyaránt, pláne, ha az magyar termék.

Ellátogattunk a debreceni kispiacra, hogy megnézzük, mennyire kell a pénztárcánk mélyére nyúlni, ha az idei eperszezon legelején megkívánjuk a gyümölcsöt. Szinte minden standnál láthattunk egy-egy láda epret, a vásárlók így kedvükre válogathatnak.

Az egészen aprók, a közepesek és az óriás eprek külön árat kaptak, jellemzően 1500 forinttól 2500-2900 forintos kilónkénti árat kérnek értük.

Fotó: Kiss Annamarie

A magyar kelendő

– A piacon még olcsón hozzá lehet jutni a friss eperhez, így nem is kérdés, hogy megéri ide eljönni. Már évek óta azt látom, hogy az útszéli árusoknál jóval drágább, mint a piacon. Nagyon örülök annak, hogy most már magyar epret vehetek, mert ugyan megvásárolok máshonnan származó gyümölcsöt is, de ezt szeretem és várom a legjobban. Minden bizonnyal fóliában termett meg az is, amit most vásároltam, de már legalább magyar – mondta Varga László, vásárló.

Mester Lajosné sem ment haza pénteken eper nélkül a piacról, annak ellenére, hogy – mint mondta – egy kicsit még magasnak tartja a magyar eper árát. – Korábban a görög eper sokkal olcsóbb volt, de most már, hogy lehet kapni magyar epret, ezt választom, mert ez nagyon ízletes. A külföldről hozott termékek mindig nagyon csábítóak, mert csodálatosak, nagyok és piroslanak, de csak vízízűek. Lehetőség van szerencsére már többféle fajtájú és méretű epret venni a piacon, nekem a kétezer forintos megfizethető, abból választok. A családom nagyon szereti, amikor veszek egy fél kilót, akkor hazaviszem és szétosztjuk igazságosan. Így, nyersen fogyasztjuk el – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Olcsó lesz idén

Az árusoktól megtudtuk: ha beindul a szezon, biztosan olcsóbban is lehet majd vásárolni epret. – Jelenleg csak magyar eprekből naponta tizenegy ládányit hozunk ki a piacra, egy láda eper pedig nagyjából tíz kiló. Ez a mennyiség minden nap elfogy. Még most indult az eperszezon, ilyenkor jellemzően magasabb áron kínálják a termelők a gyümölcsöt, de amikor már nagy mennyiségben hozzá lehet jutni, akkor mindig csökken az ára. Ez valószínűleg így lesz ebben az évben is. Jó termésre számítunk, így feltehetően néhány hét elteltével a közepes méretű epernek mintegy 2500 forintért, a kisebbeknek pedig 1500 forintért mérjünk majd kilóját – mondta Sikora Kristóf, aki ott jártunkkor is éppen újabb és újabb láda epret pakolt ki a standjánál. Mint mondta, az eper népszerűségét a kelendősége tükrözi, a tavalyi évben volt arra példa, hogy csak a saját standjuknál 150 láda epret egyetlen hét alatt eladtak.

Fotó: Kiss Annamarie

Az úgynevezett clrey eper a legdrágább jelenleg a piacon, ennek kilóját mintegy 3500 forintért mérik a cívisvárosi piacon. – A clery eper üvegházban terem, fűteni kellett a hideg időszakokban. Ez az eper jelentősen édesebb a társainál, de azt gondolom egyébként, hogy idén kirívó összeget biztosan nem kérnek el az eperért – mondta Matlag István, árus.

BBI

Borítókép: Sikora Kristóf (jobbról) és Papp Zsolt már az eperszezon kezdetén naponta tíz ládával ad el a gyümölcsből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában