2023.03.31. 16:44
Gyógyszerminőségű élelmiszer előállítását célozná meg a nádudvari cég
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és a NAGISZ Zrt.
Benedek Fülöp (balról) és Szilvássy Zoltán szentesítették a megállapodást
Forrás: Molnár Péter
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a NAGISZ Zrt-vel március 31-én, pénteken.
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az együttműködés jelentőségét magyarázva elmondta, hogy az egyetem berkein belül folyó kutatás-fejlesztési munka révén előállított termékjelöltek és technológiai alapok piaci értékesítését a nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodások teszik lehetővé. A pénteken kötött együttműködésnek is ez a célja.
A rektor kitért arra is, hogy a megállapodás részeként a Debreceni Egyetem szakembereket biztosít a vállalatok számára.
Az oktatásban is részt vállalnak
A 100 százalékban magyar tulajdonú NAGISZ Zrt-nek fontos a Debreceni Egyetemmel való közös gondolkodás – erről Benedek Fülöp, a vállalat igazgatóságának elnöke beszélt. Ismertette: a nádudvari NAGISZ csoport 17 cégből áll, fő tevékenységét pedig az állattenyésztés jelenti. Benedek Fülöp néhány, a cégcsoporthoz tartozó számadatot ismertetve elmondta, hogy a sertéságazatban évente mintegy 300 ezer sertést állítanak elő, pulykaágazatukkal hetedik helyre kerültek a világban, de büszkék arra is, hogy évente mintegy 40 millió csibét keltetnek.
Jelenleg épül egy 1200 férőhelyes, teljesen automatizált tehénistálló, ahol már emberi kéz érintése nélkül kerülhet a tej a feldolgozás után a fogyasztók elé. Élelmiszeripari kapacitással rendelkezünk, ahol fritőzárukat, hús- és tejtermékeket állítunk elő nagyon magas tisztasági fokon
– részletezte. Hozzátette, termékkörükkel a tavalyi válság ellenére is sikerült megtartaniuk a korábbi esztendők értékesítési szintjét. Kiemelte, hogy az együttműködés révén a jövőben gyógyszerminőségű élelmiszer előállítását céloznák meg, ezen kívül a gödöllői és a debreceni egyetemi hallatóknak gyakorlati képzést is biztosítanának.
Az együttműködési szerződést Szilvássy Zoltán, valamint Benedek Fülöp látták el a kézjegyükkel.
BBI