Kilőtt az árfolyam

2024.03.12. 11:49

CATL: még Amerika is elismerte a Debrecenben gyárat építő cég sikereit

Meredek szárnyalásba kezdtek a tőzsdén a vállalat részvényei. Az amerikai minősítő a CATL tevékenységét osztályozta.

Haon.hu

A CATL debreceni üzemének látványterve

Forrás: CATL

Dacára a Kína és az Egyesült Államok közötti ellenszenvnek, éppen az amerikai illetőségű befektetési bank, a Morgan Stanley minősítésének köszönhetően lőtt ki hétfőn reggel a CATL árfolyama. A Debrecenben is üzemet létesítő akkumulátorgyártóról szóló elemzői jóslatokat a Világgazdaság szúrta ki. A lap részletesen elemzi, hogy a világ legnagyobb akkumulátoripari szereplője némi stagnálás után hétfőn reggel kitört a sencseni tőzsdén, miután a megvalósuló beruházásokra és a meggyőző piaci fölényre hivatkozva a befektetési bank előre sorolta. A magasabb célár mellett a vállalat top pick, vagyis a legjobb vétel címet is elnyerte kategóriájában.

Mint írják, Jack Lu, a Morgan Stanley elemzője a felminősítés indoklásában arra is hivatkozik, hogy a globális akkumulátorpiacon a CATL technológiája folyamatosan fejlődik, hiszen hamarosan új generációs, nagy méretű gyártósorokat helyeznek üzembe, mely nemcsak költséghatékony lesz, de a minőségi javulást is prognosztizál.

A Világgazdaság rámutat, habár a cég hivatalos adatot még nem közölt, 2023-ban a CATL éves nettó profitja 5,93 és 6,34 milliárd dollár közzé tehető, ami körülbelül másfélszerese az egy évvel korábbinak.

Amerika nem integet vissza a CATL-nek

A Morgan Stanley arra is kitért, hogy a CATL észak-amerikai terjeszkedése is jól halad, annak ellenére, hogy a kínai cégekkel szemben az Egyesült Államok általában bizalmatlan. Jó példa erre, hogy a vállalat korábban már megállapodott a Forddal, melynek következtében Michigan államban építene egy gigantikus akkumulátorgyárat. Politikai nyomásra azonban az autógyártó egy időre jegelte a projektet, mivel számos támadást kapott Washingtonból, amiért kínai beszállítóval kötöttek szerződést. A leállított munkálatokat újrakezdték, azonban a tervezetthez képest kisebb gyár fog megvalósulni.

Mint a friss elemzői adatokból látjuk, az amerikai pénzügyi intézetekre nem hat a geopolitika. Hiába tehát az óvatosság, a profit mindig a politika fölé emelkedik.

Míg Amerika ellenséges Kínával szemben, Németországban elismerték a CATL sikereit, erről az alábbi cikkünkben írtunk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában