Helyi gazdaság

2024.07.23. 08:12

Sláger a babaváró Hajdú-Biharban is

Közép-Magyarország mellett a legtöbben az északkeleti országrészben igényelték a kölcsönt. A babaváró támogatást igénylő szülőknek eddig 211 ezer gyermekük született.

Haon.hu

A babavárót eddig csaknem félmillió leendő szülő vette igénybe országszerte, a program indulása óta 246 ezer család igényelte a támogatást, akiknek eddig összesen 211 ezer gyermeke született – írja a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) nyomán a VG.hu.

Csaknem negyedmillió házaspár vette fel a babaváró kölcsönt
Csaknem negyedmillió házaspár vette fel a babaváró kölcsönt
Forrás: illusztráció / MW-archív

Emlékeztettek arra is, hogy ezt a támogatási formát már 5 éve lehet igénybe venni, ez idő alatt a családok 2400 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak. A kölcsön a közlemény szerint az egész országban népszerű, települések méretétől, elhelyezkedésétől és az ott élők jövedelmi helyzetétől függetlenül mindenhol nagy iránta az érdeklődés.

A babaváró kölcsön Hajdú-Biharban az egyik legnépszerűbb

A babavárót legtöbben a közép-magyarországi településeken kívül három északkeleti vármegyében igényelték:

  • Hajdú-Bihar,
  • Borsod,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.

A KINCS azt írta, a babaváró igénybevételi arányai pontosan megfelelnek a lakosságszám szerinti arányoknak, azaz az igénybevétel arányosan lefedi az ország egész területét. Hozzátették: gyanez vonatkozik a településeken élők adózási képessége alapján történő vizsgálatra is. 

Az összes babavárót igénylő család harmada (34,7 százalék) az alsó két jövedelmi ötödhöz tartozó településen vette fel a támogatást, a legtöbb család (36,5 százalék) a középső ötödhöz tartozó településeken, míg valamivel kevesebben (28,8 százalék) a felső két ötödhöz tartozók voltak

– derül ki többek között a tájékoztatásból.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában