Beruházás

2024.07.08. 15:14

Szijjártó Péter: Debrecen felkészült, hamarosan indul a próbagyártás a CATL-nél

Az elektromobilitás egyik európai központjává válhat Debrecen. A CATL debreceni beruházása javában zajlik.

Haon.hu

Javában zajlik a CATL debreceni beruházása, a napokban pedig Budapesten tárgyalt a kínai cég vezetőivel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A nemzetgazdasági fontosságú beruházás egyes részleteiről és már elért mérföldköveiről videóban számolt be vasárnap közösségi oldalán, itt több fontos adatot is ismertetett a debreceni beruházás volumenét illetően.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a debreceni CATL beruházás részleteiről közösségi oldalán is beszámolt
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a debreceni CATL beruházás részleteiről közösségi oldalán is beszámolt
Forrás:  MW-archív

Szijjártó Péter rámutatott, a világ legnagyobb német, kínai és koreai vállalatainak hazai együttműködése nyomán Magyarország lehet a keleti és a nyugati autógyártó vállalatok fő európai együttműködési központja.

Mérföldkőhöz ért a debreceni beruházás

Szijjártó Péter emlékeztetett, a CATL gyárának első egységét, június végén már átadták. Tájékoztatása szerint 40 ezer négyzetméternyi épületről van szó, amelyből 9 ezer négyzetméter szolgálja a gyártást, míg 30 ezer négyzetméter a raktározást és az irodai háttérfunkciókat.

Itt fognak két gyártósort elhelyezni, az első két gyártósort, amellyel jövő év elején már a próbagyártást is meg fogják tudni kezdeni

– hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta: a német és a kínai autógyártó vállalatok Magyarországot választották a nemzetközi együttműködésük európai központjaként, ez biztos alapot ad a hazai gazdaság növekedésének.

A CATL megértette a debreceniek aggodalmait

A CATL debreceni beruházása kapcsán nemrégiben Papp László is újabb eredményekről számolt be, miszerint a CATL minimális szintre csökkenti a debreceni gyárában az oldószer kibocsátását.

A választási győzelem nem jelenti azt, hogy az akkumulátor-szektor ügyével nem kell foglalkozni 

– fogalmazott közleményében Debrecen polgármestere.

Mint írta, az elmúlt egy évben folyamatos egyeztetéseket folytattak a CATL képviselőivel, annak érdekében, hogy mindazokban a kérdésekben, amelyek Debrecen közösségét kiemelten foglalkoztatták, pozitív irányú változásokat érjenek el. Ennek eredményeként néhány héttel ezelőtt a CATL bejelentette, hogy hűtés-technológiát vált és jelentős mértékben csökkenti a vízfelhasználást és ezt is jelentős mértékben tisztított szennyvíz felhasználásával teszi. További részleteket itt olvashatnak: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában