Alapkőletétel

2 órája

Hatalmas építkezés indul a napokban Debrecenben – fotókkal, videóval

Több mint 9 ezer négyzetméternyi alap-, óriási zöldterület, kétszintes gyártócsarnok. Komoly építkezésre készül a Harro Höfliger Hungary Kft., várhatóan 2025 elején ér a végéhez a beruházás Debrecenben, az alapkőletétel pénteken volt.

Balogh Efraim

Letették az új épület alapkövét: Thomas Weller vezérigazgató (balról), Alexander Herb pénzügyi vezető, Thomas Heckner, Balázs Ákos és Juhász Csaba

Fotó: Czinege Melinda

Hatalmas beruházás készül Debrecenben szeptember második felétől. Hamarosan elkezdődik ugyanis a Harro Höfliger Hungary Kft. új, debreceni gyártó csarnokának építése, melynek péntek délelőtt helyezték le az alapkövét az üzem rendezvénysátorában, ünnepélyes keretek között. Az alapkőletétel alkalmat adott arra is, hogy felidézzék a cég debreceni történetét is.

Juhész Csaba, a Harro Höfliger Hungary Kft. ügyvezetője az ünnepségen Debrecen haon
Juhász Csaba, a Harro Höfliger Hungary Kft. ügyvezetője az ünnepségen
Fotó: Czinege Melinda

Kétszintes gyártósort ígér a Harro Höfliger beruházása Debrecenben

Juhász Csaba ügyvezető igazgató rávilágított, miként növekedett a cég a 2004-es alapítástól kezdve: akkor még kisebb műhelyként működtek az István úton, mára pedig 4500 négyzetméteres csarnokukban (duális képzésben résztvevő tanulóikkal együtt) több mint 220-an dolgoznak. Forgalmukat mintegy 5 millió euróról tartósan 20 millió eurós zónába növelték az elmúlt öt évben.

Stratégiánk lényeges része az öngondoskodás, ezért a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve indítottuk el duális programjainkat. Ez mára a legfontosabb utánpótlás-csatornánk lett

 – mondta az ügyvezető igazgató. Hozzátette, magabiztosan tekint a következő húsz évre, amelyet a stabilitás, a biztonság és a fejlődés (ami már július 24-én elkezdődött azzal, hogy a Harro Höfliger megvásárolta a céget a Manz Hungary Kft.-től) fog jellemezni.

– Bátorsággal és tiszta, világos stratégiával vágunk neki a fejlesztéseknek a debreceni dinamikus és gigantikus gazdasági fejlődés kellős közepén. Két szinten fogunk termelni, ami egyedülálló, ahogy a nagy méretű vázgyártás, illetve a mechanikai főegységek gyártásának gépi szintre emelése is – hangsúlyozta Juhász Csaba.

 Harro Höfliger Debrecen haon
Bővítené az általa gyártott termékek portfólióját is a vállalat
Fotó: Czinege Melinda

Thomas Weller vezérigazgató a mérföldkövekre helyezte a hangsúlyt: egyrészt kiemelte, hogy kétszintes épület épül, a beuházás nagy siker mind Német-, mind Magyarországra nézve. Másrészt pedig kerek évfordulóhoz közeledik a Harro Höfliger, hiszen hamarosan 50 éves lesz.

Magyarul köszöntötte a megjelenteket Thomas Heckner ügyvezető, aki szerint az a cél, hogy a nemzetközi stratégiát is biztos alapokra helyezzék.

– Az üzletvezetés átvétele nem újrakezdést, hanem folyamatos munkát és fejlődést jelent a Harro Höfligernek. Juhász Csabával önállóan működő céget szeretnék létrehozni, a meglévő ügyfeleket megtartani, és újakat szerezni – szögezte le, illetve jelezte a gyógyszerészeti és orvosi szektorban való innovációs szándékukat is.

Thomas Heckner ügyvezető Harro Höfliger Hungary Kft. Debrecen haon
Thomas Heckner, az anyacég ügyvezetője az ünnepségen
Fotó: Czinege Melinda

Ahogy Debrecen, úgy a Harro Höfliger is a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt

Az új gyártócsarnokban (melyet szeptemberben kezdenek építeni, és várhatóan 2025 első negyedében lesz kész) komplett gépeket fognak összeszerelni, illetve majd leszállítani.  Thomas Heckner beszélt az új épület specifikációiról is: több mint 9200 négyzetméternyi alapterülettel, 4000 négyzetméteres gyártási területtel (két részre osztva) és több mint 4000 négyzetméter zöldterülettel fog rendelkezni. Parkolóhelyet is alakítanak ki bőségesen, mivel több mint 70 jármű fér majd el a tervek szerint, és mindenhol biztosítják az elektromos töltés lehetőségét is. A hatalmas létesítményt két nagy teljesítményű hőszivattyúval fogják fűteni, az első emelet teherbírása pedig két tonna lesz.

– Debrecenben azon dolgozunk már évtizedek óta, hogy az itt, illetve a régióban élő embereknek jó életük legyen. Ennek egyik fontos feltétele, hogy legyenek olyan helyek, ahol megbecsülik őket, hosszú távon tervezhetik a jövőjüket, és jó fizetést kapnak – emelte ki Balázs Ákos alpolgármester. Mint elmondta, Debrecen gazdasága nem esett össze az infláció, a Covid és a háború hatására sem, ráadásul az elmúlt időszakban fejlődik is a város: a helyi adóbevétel háromszorosára nőtt.

Balázs Ákos Harro Höfliger Hungary Kft. Debrecen haon
Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere
Fotó: Czinege Melinda

– Magyarország az egyik olyan ország a világon, amely úgy tud gazdasági növekedést produkálni és klímacélokat teljesíteni, hogy közben nem növeli a káros anyag kibocsátást. Ez Debrecenben fokozottan érvényes – mondta. Buzdított a Fenntartható Debrecen Díj elérésére is, amit olyan cégeknek ítélnek oda, melyek fenntartható módon tervezik a gyártási folyamatokat és az irodai működést, illetve beépítik ezt a szemléletet a technológiába.

– Debrecen sikerének az a kulcsa, hogy minden korban és körülmények között építünk a helyben lévő tudásra, hiszen egyetem- és iskolaváros vagyunk, sok tehetséges, fiatal mérnökkel, illetve ami még fontos alap, hogy rendelkezünk együttműködési képességgel –  zárta gondolatait Balázs Ákos. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában