Fejlesztés

2 órája

Közel 42 milliárd forintból fejleszti a hálózatát a TITÁSZ

Újabb napelemek telepítését teszik lehetővé a beruházással. A projekt részleteiről hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be az OPUS TITÁSZ Zrt. debreceni székházában.

Kosztin Éva

Az OPUS TITÁSZ Zrt. újabb napelemek telepítését teszi lehetővé a fejlesztésekkel.

Forrás: OPUSZ TITÁSZ Zrt. - archív

Az OPUS TITÁSZ Zrt. mintegy 41,7 milliárd forint értékű beruházással, 50 százalékos támogatási intenzitással újítja meg a hálózatát – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón a vállalat debreceni székhelyén. Mint Péli Balázs, áramhálózati vezérigazgató-helyettes tájékoztatott, a társaság a „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében” elnevezésű RRF pályázattal 378 MV átviteli többletteljesítmény elérést vállalta 2026 áprilisáig. – 6 vármegyében szolgáltatunk villamosenergiát, összesen 52 ezer kilométer hosszú hálózatot üzemeltetünk. A terhelés 2012 óta folyamatos növekedést mutat, és még előttünk áll egy jelentős robbanás: arra számítunk, hogy a térségben lévő két nagy, a debreceni-, illetve a nyíregyházi ipari park beindulásával jelentősen emelkedik a fogyasztás – fogalmazott Péli Balázs. 

opus titász, titász, fejlesztés, napelem
Péli Balázs áramhálózati vezérigazgató-helyettes ismertette a projekt részleteit
Forrás:  Kiss Annamarie

Hozzátette, a másik kihívást a már meglévő napelemek többletterhelései okozzák, ezért elengedhetetlenné vált a hálózatok fejlesztése és az átviteli kapacitások bővítése. – Közel 38 ezer naperőműről beszélünk, ebből 2 ezer ipari, 36 ezer pedig háztartási. A beruházások alapvető célja tehát az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, kiemelten a lakossági napelemek hálózatra kapcsolásának elősegítése – mutatott rá Péli Balázs. 

A napelemek megváltoztatták az energiaáramlást

Kifejtette, a problémát az okozza, hogy míg a kétezres évek előtt az erőműből a megtermelt energiát egyirányú áramlással juttatták el a fogyasztókhoz, ma már ezzel szemben sokszor a fogyasztók adnak energiát, ami kapacitáshiányt hozott létre a hálózaton. 

Ez feszültségingadozást hoz létre, amit a hálózat megerősítésével, illetve új csatlakozási pontok kialakításával tudjuk megelőzni. A kapacitásnövelést megcélzó beruházásokkal ráadásul nemcsak a naperőművek hatékonyságát növelik, hanem az üzembiztonságot is: a lakosság számára is mérhető előnyökkel jár, ha több irányból is tudunk villamosenergiát szolgáltatni. A projekt indulása óta egyre kevesebb az üzemzavarral érintett órák száma: míg a kétezres években átlagosan évi 132 perc volt fogyasztónként, ez mára 65 percre csökkent

 – magyarázta Péli Balázs.

opus titász, titász, fejlesztés, napelem
Az OPUS TITÁSZ Zrt. növeli a hálózatok kapacitását és az üzembiztonságát
Forrás: OPUSZ TITÁSZ Zrt. - archív

– Eddig összesen 533 km hosszú kis- és középfeszültségű kábel- és szabad vezetéket, valamint 1228 darab transzformátort újítottunk fel vagy építettünk meg. A tervezett nagyobb egyedi beruházásaink közé tartozik a MAVIR Buj Alállomás hálózatba illesztése, a Debrecen észak-nyugati gazdasági övezetében távvezeték és hálózat létesítése, a túzokvédelmi program, valamint az üzembiztonság fokozására irányuló fejlesztések, mint például a távfelügyeleti rendszerek korszerűsítése. 

Az elvégzett munkálatokkal a projekt célkitűzése már majdnem teljesen megvalósult, hiszen az OPUS TITÁSZ Zrt. mostanra 376 MW-tal növelte hálózati átviteli teljesítményét

– számolt be az eredményekről.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. várhatóan meghaladja a 42 milliárd forintos pályázat célkitűzését

A vállalat közleménye szerint a jelenleg folyamatban lévő és a tervezett fejlesztési munkák megvalósításával 2026 áprilisáig várhatóan nemcsak elérik, hanem meg is haladják a pályázatban kitűzött 378 MW-os átviteli teljesítmény bővítési célját. Mint arról tájékoztattak, a felújítás a teljes hálózat 40 százalékát érinti 1896 darab kisebb-nagyobb beruházással, és emellett olyan egyedi fejlesztéseket is végeznek, amelyek az ellátásbiztonságot és az ügyféligények magas fokú kiszolgálását teszik lehetővé. Ilyenek többek között:

  • Debrecen Észak-Nyugati 132/22 kV-os alállomás létesítése (50 MW; 2 450 m Ft), 132 kV-os bekötő vezeték létesítése (295 m Ft),
  • Villamos alállomások távfelügyeleti rendszerének fejlesztése (üzembiztonság fokozása érdekében: 1 115 m Ft),
  • Dévaványa-Túrkeve távvezeték kábelesítése (túzokvédelmi program keretében: 600 m Ft),
  • Vásárosnamény alállomás hálózatvédelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 454 m Ft),
  • Nyírbátor alállomás transzformátor teljesítmény bővítés (30 MW, 439 m Ft),
  • Debrecen földkábel rekonstrukció (üzembiztonság fokozása érdekében: 437 m Ft),
  • Nyíradony ikerkábelek kiváltása (üzembiztonság fokozása érdekében: 331 m Ft),
  • Debrecen, Agrár Ipari Park alállomás bővítése (15 MW, 172 m Ft),
  • MACS alállomás védelmiberendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében:151 m Ft),
  • Nyíregyháza alállomás bővítése új 132 kV-is fogadó mezővel (üzembiztonság fokozása érdekében: 132 m Ft),
  • Kaba alállomás védelmi berendezések cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 105 m Ft),
  • Martfű, alállomási segédüzemi elosztó cseréje (üzembiztonság fokozása érdekében: 80 m Ft),
  • Debrecen, Diószegi út KÖF földkábel fektetés (üzembiztonság fokozása érdekében: 71 m Ft),
  • Villamos hálózat felügyeleti rendszerek IT biztonságának fokozása (69 m Ft),
  • Martfű-Mezőtúr 132 kV-os távvezeték védővezető cseréje (65 m Ft).
     

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában