BMW

2019.05.13. 19:18

Német pletykák a debreceni BMW-gyárról

Folyamatos az egyeztetés a debreceni projekt megvalósításával kapcsolatban.

Fotó: AFP / Nicolas Asfouri

A Handelsblatt című német lap szerint rendkívül nehéz idők várnak a német autógyárakra, és ez magyarországi érdekeltségeiket is érinti. A cikkből kiderül, hogy a BMW debreceni üzemének még csak az alapkövet tették le, de a gyár már két úgynevezett profitfigyelmeztetést adott ki, amióta a magyarországi beruházásról döntöttek, és egyre kevesebb BMW-t lehet eladni. Emiatt a Handelsblatt szerint át kell gondolni a terveket, intenzív tárgyalások folynak a még meg sem épült debreceni üzem jövőjéről.

Magyarországi cáfolat

A lap szerint a BMW pénzügyi igazgatója, Nicolas Peter egyértelműen utalt a társaság már jelenleg is feszült pénzügyi helyzetére és az egyre jobban kiépülő túlzott kapacitások veszélyére. A Handelsblatt vasárnapi cikke megállapítja: az új környezetben az autógyártóknak ki kell igazítaniuk beruházásaikat, és a magyarországi üzemeik lehetnek az első áldozatai ennek a folyamatnak.

A vasárnapi cikk hatására a BMW árfolyama hétfőn 1,1 százalékot esett a tőzsdén.

Közben a BMW Magyarország kommunikációs munkatársa – reagálva a megjelentekre – az InfoRádióban elmondta: további kapacitásbővülést hoz majd Magyarországon az új gyár. „A BMW Group alapelveit követve nem kommentál médiaspekulációt, így ezt ezúttal sem teszi. Salgó András hozzátette: az új gyár további kapacitásbővülést hoz majd a cég globális gyártóhálózatában. Kínai, mexikói és az USA-ban történt beruházásaik után tovább erősítik európai aktivitásaikat.”

A fejlesztés folytatódik

A debreceni polgármesteri hivatal lapunk kérdésére azt válaszolta, hogy a német sajtóban megjelent híreket nem kívánják kommentálni.

A Debrecen önkormányzatának beruházásában megvalósuló Északnyugati Gazdasági Övezet iparterületének fejlesztése az eredeti terveknek megfelelően, jó ütemben halad.

A BMW Group mérnökei és projektvezetői, valamint az önkormányzat, az ITM és a HIPA vezetői és munkatársai között folyamatos az egyeztetés a projekt megvalósításával kapcsolatban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában