a szakember tanácsai

2021.06.19. 09:33

Fokozottan ügyeljünk magunkra a hőségben!

Nagy kánikulára lehet számítani a következő napokban, amikor mindenkinek jólesik egy kis felfrissülés, viszont a veszélyekről sem szabad megfeledkeznünk. Ha tehetjük, akkor a 11 és 16 óra közötti időszakban ne tartózkodjunk napon, ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, illetve ne felejtsük el bekenni magunkat naptejjel.

Hőség-zsáner Debrecen

Fotó: Kovács Péter

A meteorológusok szerint nincs kizárva, hogy az elkövetkezendő napokban akár 35 Celsius-fok körüli hőmérsékletet is mérhetünk, s az bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet – hangsúlyozta elöljáróban dr. Szabó Zoltán belgyógyász szakorvos.

Kiemelte, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, illetve a szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedők. – Ha tehetjük, akkor a forró nyári napokon a 11 és 16 óra közötti időszakban ne tartózkodjunk napon, inkább maradjunk otthon. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Igyunk vizet többször, kisebb mennyiségben, a cukros üdítőket és az alkoholtartalmú italokat, valamint a kávét mindenképpen kerüljük. Manapság közkedvelt lett a szabadban végzett sportolás, ami pozitívum, viszont a hőségben jobban tesszük, ha ezt a reggeli vagy kora esti órákra korlátozzuk. A nehéz, zsíros ételek helyett inkább fogyasszunk leveseket, friss gyümölcsöket és zöldségeket – javasolta.

A nagy melegben fontos a rendszeres folyadékbevitel | Fotó: Kovács Péter

Tartsunk pihenőt!

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság minden évben felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy a fokozódó hőség megviselheti az emberi szervezetet, és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt magában. Ezért azt javasolják, a legmelegebb órákban inkább ne tartózkodjunk az utakon. Mindig kipihenten, előre megtervezett útvonalon haladjunk, és gyakrabban álljunk meg felfrissülni. Lehetőség szerint ne napos helyen tartsunk pihenőt, illetve soha ne hagyjunk a parkoló gépkocsiban – még rövid időre sem – kisgyermeket, háziállatot.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában