Felelőtlen előzés

2022.08.17. 08:36

Vádat emeltek egy tiszacsegei kerékpárgázolás ügyében

A sofőr későn észlelte a szemből érkező, szabályosan közlekedő kerékpárost.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy sofőr ellen, aki sötét, ködös időben előzte az előtte haladó autót, amelynek során nagy sebességgel nekiütközött a vele szemben érkező kerékpárosnak – adta hírül a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott a munkáltatója tulajdonát képező és általa jogszerűen használt kistehergépkocsival egyedül közlekedett 2021. október 30-án 6 óra 40 perc körüli időben a 3315 számú közúton Újszentmargita felől Tiszacsege irányába. Gyér volt a forgalom, azonban éjszakai látási viszonyok és a köd nehezítette a közlekedést a bűncselekmény helyszínén, az adott útszakaszon közvilágítás sem volt. A vádlott haladása során utolérte az előtte azonos irányba haladó személygépkocsit, és a korlátozott látási viszonyok ellenére úgy kezdte meg a jármű előzését, hogy nem győződött meg a másik forgalmi sávban haladó járművekről, azok távolságáról. Későn észlelte, hogy az előzéshez igénybe vett bal oldali forgalmi sávban szemből érkezik szabályosan közlekedve a kerékpárján ülő sértett. Az észlelést követően a vádlott azonnal vészfékezett, míg a sértett a kerékpárjával lehajtott a jobb oldali füves útpadkára, az ütközés azonban nem volt elkerülhető. A vádlott a vészfékezés ellenére nagy sebességgel ütközött neki a kerékpárnak, amelyről a sértett leesett, és testszerte nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses sérülései keletkeztek – olvasható a Főügyészség közleményében.

A vádlott KRESZ-szabályszegéseinek következtében jött létre a baleset és keletkeztek a sértett sérülései 

– állapította megy az ügyészség.

Az ügyben a nyomozást a Hajdúnánási Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában