Határrendészet

2023.02.14. 11:40

Mi lesz a határon lefoglalt járművek sorsa?

Ha fennakad a jármű a határellenőrzésen, egy nemzetközi folyamat indul el.

Az ártándi határátkelőn nagyon sok jármű fordul meg

Forrás: Napló-Archív

Hajdú-Bihar vármegye közúti határátkelőhelyein évente átlagosan 15-20 járművet foglalnak le – közölte érdeklődésünkre a vármegyei rendőr-főkapitányság.

„Minden körözött gépjármű felfedése esetén (akár határátkelőhelyen, akár közúti ellenőrzés alkalmával) az eljáró hatóság egyeztet a körözést elrendelő szervvel. A büntetőeljárásban történő lefoglalás vagy büntetőeljárásban történő bizonyítékként való felhasználás céljából körözött tárgyra elhelyezett figyelmeztető jelzés alapján elért találat esetén a megtalált tárgyat a rendőrség lefoglalja. 

A lefoglalás elrendeléséről határozatot állítanak ki és jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyben részletesen rögzítik a járműre vonatkozó adatokat

– tudatták. Hozzátették, a lefoglalt autókat a rendőrség szerződött partnere a szerződésben kijelölt telephelyre szállítja.

Fentiekre vonatkozóan a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS) kapcsolatos 2012. évi törvény is rendelkezik. Aszerint ha körözött járművet találnak, ugyanúgy járnak el, függetlenül attól, hogy a körözést külföldön vagy Magyarországon rendelték el. Az intézkedésről értesítik az Országos Rendőr-főkapitányságon működő SIRENE Irodát, mely külföldi érintettség esetén felveszi a kapcsolatot az adott állam szerveivel. A körözött járművet a rendőrség vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozó hatósági feladatot ellátó munkatársai lefoglalják és értesítik az ügyészséget. 

Az is szerepel a törvényben, hogy ha a körözést kiadó (tagállami) hatóság a lefoglalást követő hatvan napon belül a szükséges adatokat nem bocsátja rendelkezésre, vagy az eljárási jogsegély iránti megkeresést nem terjeszti elő, a hatóság a lefoglalást megszünteti, és a lefoglalt tárgyat annak adja ki, akitől lefoglalta. Erről az érintett hatóságot és az ügyészt tájékoztatja.

A Schengeni Információs Rendszer (SIS) Európa legnagyobb informatikai rendszere, amely a belső határok eltörléséből és a külső határok megszigorított ellenőrzéséből eredő biztonsági kockázatokat hivatott kezelni, elsősorban a hatékony adatmegosztás eszközével. A SIRENE a „supplementary information request at the national entries” rövidítése. Az angol kifejezés magyar megfelelője: kiegészítő információ kérése a nemzeti kapcsolattartó pontoktól. A SIS-t használó valamennyi országnak van egy, a hét minden napján 24 órában működő nemzeti SIRENE-irodája, amelynek feladata az információcsere és a SIS figyelmeztető jelzésekkel kapcsolatos tevékenységek koordinálása. Az Europol szintén létrehozott egy SIRENE-irodát.

SzT

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában