Másodfokú tárgyalás

2023.10.19. 11:51

A feltételes szabadulás lehetőségét is elvennék a fülöpi gyilkostól

A férfi továbbra is fenntartja, hogy a családját nem bántotta és nem éheztette.

Hajnal László

A fülöpi gyilkosság helyszínelésén, 2022 januárjában

Forrás: Napló-archív

A perbeszédekkel folytatódott a Debreceni Ítélőtáblán csütörtökön délelőtt a másodfokú tárgyalása annak a fülöpi gyilkosságként ismertté vált ügynek, melyben a vád szerint egy férfi agyonvert egy idős nőt egy taglózópisztollyal, majd megpróbálta rágyújtani az asszonyra a házát.

Az elsőfokú bíróság 2023 tavaszán előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett és különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítását idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a fülöpi férfit, melyből leghamarabb 35 év múlva szabadulhat feltételesen.

Enyhébb minősítés, súlyosabb büntetés

Az ügyész perbeszédében kifejtette, a részben tagadó, részben beismerő vádlotti vallomásokkal ellentétben az elsőfokú bíróság részletes bizonyítási eljárást folytatott le. Azonban a fellebbviteli főügyészség az egyik vádpont, a férfi élettársa elleni emberölési kísérlet minősítésének felülvizsgálatát indítványozta.

A tényleges gyilkosság előtt körülbelül két héttel, 2021 decemberében a férfi egyik este nekiesett élettársának, mivel azt gyanította, a nő megcsalja. Ezt követően a konyhába ment, és magához vett egy csontozókést, melyet az asszony nyakának szegezett, miközben azt kiáltotta: „most megdöglesz”. Miután a kislánya felkiáltott, a kést elvette a nő torkától.

Noha az ügyészség szerint a férfi erről nem számolt be, az esetet mind az élettársa, mind a kislánya vallomása igazolja. Mint a tárgyaláson elhangzott, a nő későbbi kihallgatása során valóban látható volt egy 3-4 centméteres vágás a nyakán.

Az ügyész kifejtette, ez esetben vizsgálni kell azt is, hogy a vádlott a bántalmazással önkéntesen hagyott-e fel, ugyanis nem vonható le egyértelmű következtetés az ölési vagy életveszélyes sérülést okozó szándékra. Álláspontja szerint ezen vádpontban az emberölési kísérlet helyett súlyos testi sértés kísérlete állapítható meg.

Ugyanakkor leszögezte, az idős nő sérelmére elkövetett cselekmény brutálisnak, a közvéleményt mélyen felzaklatónak minősül, ezért csak a legsúlyosabb büntetés kiszabása lehet célravezető. Ezért kérvényezte, hogy a bíróság a kiszabott büntetést azzal súlyosítsa, hogy a vádlottat feltételesen ne bocsáthassák szabadon.

Csak atyai szigornak tartják azt a néhány pofont

A védelem jelezte, hogy a korábbi, felmentésre, valamint enyhítésre irányuló fellebbezését fenntartja. Az ügyvéd szerint több ponton is eltérnek a vádlotti és a hozzátartozói tanúvallomások. Védencének ugyanis soha nem állt szándékában ölni, többször is hangsúlyozta, hogy a taglózópisztolyt működésképtelennek vélte, valamint a családját sem bántalmazta. Gyermekei is mindössze néhány alkalommal kaptak pofont, mely csupán atyai szigornak tudható be.

A perbeszédeket követően az utolsó szó jogán szólalt fel a fülöpi férfi, aki a büntetés-végrehajtási intézet munkatársainak kíséretében vett részt a tárgyaláson.

Tisztelt bíróság, részben beismerem a bűnösségem, részben hibás vagyok. Elismerem, egy embert megöltem. Soha nem éheztettem vagy bántalmaztam a gyermekeimet, sem eszközzel, sem máshogy. A szakértői vélemény is alátámasztja, hogy a taglózó nem volt működőképes. Mai napig nem tudom, hogy sült el, nem vagyok fegyverszakértő. Csak belelöktem a szatyorba, aztán figyelmetlen voltam, és nem vettem ki, ez az én hanyagságom. Nem szándékosan követtem el, hanem ittas állapotban. Nem terveltem ki semmilyen emberölést

 – mondta.

Az ügy másodfokú tárgyalása ezzel véget ért, a bírói tanács október 24-én hirdet ítéletet. A határozatról a Hajdú Online is beszámol majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában