Kegyetlenség

2024.07.05. 11:54

Majdnem halálra éheztette és bántalmazta a rábízott gyerekeket egy hajdúsámsoni nevelőanya

A gyerekek alultápláltan, sérülésekkel tele kerültek be a kórházba. Kiderült, a nevelőanya rendszeresen kiabált velük, valamint bántalmazta is őket.

Haon.hu

Előkészítő ülést tart július 8-án, hétfőn a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat lényege szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatala a 2021. október 20-án akkor kétéves sértettnek és kilenc hónapos testvérének védelembe vételét megszüntette és ideiglenes hatállyal elhelyezte a vádlottnál, mint nevelőanyánál Hajdúsámsonban. A járási hivatal ezzel egyidejűleg megállapította, hogy a kiskorú sértettek vérszerinti édesanyjának a gondozási-nevelési joga szünetel az ideiglenes hatályú elhelyezés időtartama alatt – olvasható a Debreceni Törvényszék tárgyalási jegyzékében.

A nevelőanya miatt kerülhettek kórházba a gyerekek
A nevelőanya miatt kerülhettek kórházba a gyerekek
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Rendszeresen kiabált a gyerekekkel a nevelőanya

Mint írták, a vádlott 2021. október 28-án elvitte a sértetteket a hajdúsámsoni orvosi rendelőbe, ahol védőnő jelenlétében a gyermekorvos megvizsgálta a gyermekeket, azonban ekkor bántalmazásból eredő sérülést, továbbá kiszáradást vagy alultápláltságot nem észlelt, ezt támasztja alá az is, hogy pár nappal később az illetékes védőnő is meglátogatta a gyermekeket, azonban rendellenességet ő sem tapasztalt.

A kiskorú sértettek nevelése során a vádlott számos nehézséggel szembesült, kifejezetten a gyermekek sírós természete, valamint a megfelelő étvágy hiánya miatt és ilyenkor az asszony rendszeresen kiabált a gyerekekkel, szidalmazta őket. A vádlottat az élettársa többször is próbálta nyugtatni, azonban a nő erre azt felelte, hogy 

kell a pénz, miből lesz fizetve a rezsi.

Emellett előfordult, hogy a gyermekek öltöztetése vagy fésülése során a vádlott indulatos lett és bántalmazta is a sértetteket, ilyenkor arra is sor került, hogy az etetőszékbe beledobta őket. Amikor pedig az egyik gyermek nem fogadta el az ételt, akkor olyan is előfordult, hogy a vádlott a sértettet két kézzel felemelte és megrázta, miközben szidalmazta is.

A gyerekek alultápláltan kerültek kórházba

A kétéves sértett 2021. október 28-a és 2021. november 27-e közötti időben a vádlott általi elégtelen táplálás és gondozás eredményeként elhanyagolttá vált, kiszáradt, testszerte karmolásokkal volt borítva és egyéb egészségügyi problémák is jelentkeztek. Kórházba kerülésekor a sértett alultáplált volt, a zsírszövetek is elsorvadtak.

A vádlott általi – ismeretlen módon történő – bántalmazások következtében a sértett arcán, a hátán és más testtájakon hámhorzsolásokat, fedeztek fel az orvosok, mindezek mellett a gyermeknek több csontja is eltört.

A vád szerint az alultáplált testi állapot potenciálisan életveszélyes állapot, a tényleges életveszélyt az alkalmazott orvosi, egészségügyi ellátás hárította el, annak hiányában a ténylegesen életveszélyes állapot kialakult volna. A külsérelmi nyomok, továbbá az alultápláltság és az ebből eredő igen jelentős súlyvesztés a laikus számára is észlelhetőek voltak.

A kislány testvére 2021. december 1-jei kórházba kerülésekor szintén súlyosan alultáplált volt, valamint a vádlott által elkövetett bántalmazások miatt szintén eltört több csontja.

Bár a vádlott számára nyilvánvaló volt a kiskorú sértettek táplálkozási problémája, azonban az illetékes háziorvoshoz a sértetteket mindösszesen egy alkalommal, egy hónappal az első orvosi vizsgálatot követően vitte el, miközben a szükséges szakemberek segítségének hiányában próbálta ellátni a gyermekek gondozását úgy, hogy telefonon kért tanácsot ismerőseitől.

A gyerekeket elvették a nevelőszülőktől

A vádlott általi bántalmazások, továbbá a mennyiségi és minőségi táplálás hiánya a sértettekben az átlagost is meghaladó, hosszú hetekig tartó fájdalmat okozott, melyet a vádlottnak észlelnie kellett, azonban véletlenbe való bizakodásával az esetleges halálos eredmény bekövetkezésébe belenyugodott, annak elhárítása iránt már csak akkor tett intézkedéseket, amikor a sértettek állapota olyan mértékben leromlott, hogy az orvosi beavatkozás elkerülhetetlenné vált – fogalmaz a vád.

A hivatala 2021. december 7-én a vádlott háztartásában elhelyezett két gyermeknek a gondozási helyét azonnali hatállyal megváltoztatta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában