Beszámoló

2024.08.28. 07:00

Debreceni panelépületben keletkezett tűzből mentették az embereket a cívisváros tűzoltói

Számos tűzeset és műszaki mentés miatt kellett vonulniuk tavaly a cívisváros lánglovagjainak, de akadtak téves és szándékosan megtévesztő riasztások is. A debreceni tűzoltóság parancsnokának 2023-as évre vonatkozó beszámolóját is tárgyalja csütörtökön a város közgyűlése.

Bekecs Sándor

Több riasztást kaptak a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (Debreceni HTP) 2022-ben, mint 2023-ban. A debreceni tűzoltók vonultak számos tűzesethez, balesethez, de akadt nem egy olyan alkalom is, amikor szándékosan kaptak megtévesztő jelzést.  A debreceni tűzoltóság az ország egyik legnagyobb tűzoltósága, mely 4 járásban látja el a feladatait a Hajdúszoboszlói és Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrsökkel közösen 36 településen és 2531 négyzetkilométeren. Törvényi kötelezettségének eleget téve készítette el a szervezet parancsnoka, Deák László tűzoltó alezredes a tavalyi évre vonatkozó beszámolót. Ebben egyebek mellett értékeli az elmúlt évben felmerült tűzoltások és műszaki mentések alakulását és bemutatja a kiemelkedő káreseteket, valamint az ezekhez kapcsolódó gyakorlatok végrehajtását. A beszámolót a debreceni közgyűlés augusztus 29-i ülésén tárgyalja majd.  

debreceni tűzoltóság, debreceni tűzoltók, tűzeset, műszaki mentés, viharkár, 2023
Tavaly 2298 műszaki mentés miatt vonultak a tűzoltók
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Több riasztást kapott tavaly a debreceni tűzoltóság

A Debreceni HTP parancsnokának beszámolójából – ami a csütörtöki ülés egyik előterjesztésének melléklete – kiderül, az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt a vonulásaik száma, azonban 25 százalékkal kevesebb tűzeset és 50 százalékkal kevesebb beavatkozást igénylő műszaki mentés volt. Utóbbi a 2023-as év viharos időszakaira vezethető vissza.

Számokban kifejezve Debreceni HTP tűzoltói 3531 alkalommal vonultak, ebből 1233 volt tűzeset és 2298 műszaki mentés. A legtöbb alkalommal Debrecenben (2277), Hajdúszoboszlón (208), Nyíradonyban (71) és Hajdúsámsonban kellett beavatkozniuk.  

Jellemzően az otthoni tüzekhez vonultak a debreceni tűzoltók

A debreceni tűzoltóknak 435 tűzesetnél kellett beavatkozniuk, 99 alkalommal viszont már a kiérkezés előtt eloltották a jelenlévők a tüzet. Volt 659 téves jelzés is és 20-20 szándékosan megtévesztő, illetve utólagos jelzés. Jellemzően otthonokban keletkeztek tüzek (218 eset), melyek közül 35 volt paneltűz.  

A műszaki mentések közül 1789 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, 159 eset volt, amit már a kiérkezés előtt felszámoltak, továbbá 346 téves és 4 szándékosan megtévesztő riasztást is kaptak a debreceni tűzoltóság szakemberei. 

A műszaki mentések közül 308 balesethez kötődött, 354 esetben életmentés volt a feladat, míg 558 esetben elemi csapás, viharkár miatt vonultak a debreceni tűzoltók. Fakidőlésnél 591 esetben kellett munkálatokat végezni.

debreceni tűzoltóság, debreceni tűzoltók, tűzeset, műszaki mentés, viharkár, 2023
Több viharkár felszámolásában volt szükség a debreceni tűzoltókra
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Több nagyobb tűzesetnél is szükség volt a debreceni tűzoltóság munkatársaira

Több nagyobb tűzeset is volt az elmúlt évben, melyeket külön is kiemel beszámolójában a Debreceni HTP parancsnoka. Január 23-án a debreceni Fényes udvarban egy tízemeletes panelházban csaptak fel a lángok. Az égés során keletkező nagy füst a lakóépület lépcsőházát, valamint néhány lakást megtelített, 17 embert kellett kimenteni. Az esetről készült beszámolónkat itt olvashatják:

Februárban lakatos műhely, valamint az abban javítás miatt tárolt traktor égett egy vámospércsi tárolóépületben. Személyi sérülés ugyan nem történt, de a kár meghaladta a 30 millió forintot. Ugyanezen hónap utolsó napján egy családi házzal egybeépített, összesen mintegy száz négyzetméteres melléképület és garázs gyulladt ki Debrecen-Józsa városrészben, a Sillye Gábor utcában. A garázsban lévő személygépkocsira is átterjedtek a lángok. A tulajdonost égési sérülésekkel, valamint füstmérgezés gyanújával a mentők kórházba szállították.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában