Ünnepség

Tegnap, 14:37

Harmincadik évfordulóját ünnepelte a Debreceni Rendőr Sportegyesület

A DRSE az ország egyik legjobban működő rendészeti sportegyesülete. Az ünnepségen a rendőrök érdekes programokon vehettek részt.

Haon.hu

Számos program várta a rendőröket az ünnepségen

Forrás: Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület

Szeptember 14-én, szombaton a Debrecen-Apafa lőtér adott otthont a Debreceni Rendőr Sportegyesület (DRSE) évfordulós ünnepségének, amellyel az egyesület három évtizedes fennállását ünnepelték a meghívottak. Az egész napos programon több mint kétszázan vettek részt, többek között mugenkiri ryu szamuráj harcművészeti bemutatót, jitsu és IAIDÓ és a DRSE Nordic Walking csoportjának bemutatóját, valamint R&B Dance Hip Hop fellépést tekinthettek meg a résztvevők. Csomán János lőkiképző lövészeti bemutatót és módszertani oktatást tartott, emellett a lézeres és légpuskás lövészetet, illetve az íjászatot is kipróbálhatták a jelenlévők – olvasható a Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület közleményében. 

Számos program várta a rendőröket az ünnepségen
Számos program várta a rendőröket az ünnepségen
Forrás: Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület 

Aszalós Imre nyugalmazott rendőr alezredes, a DRSE elnöke az évforduló alkalmából ismertette a klub múltjának fontos állomásait, amely szervesen kapcsolódik az elmúlt évtizedek rendőrségen belüli és sportszövetségi változásaihoz.

– Negyven évvel ezelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozó szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az akkori Dózsa Sportegyesület megléte és a jól működő belügyi sportrendszer látványos eredményei ellenére az egészségmegőrző sportprogramok az állomány kilencven százalékát nem érintették. Ekkor kezdtünk bele egy hatékonyabb rendszer kialakításába, amit sikerre vittünk és most ezt is ünnepeltük. Ennek egyik fontos eleme volt 1984-ben az állomány körében végzett egészségügyi és kondicionális állapotfelmérés, melynek eredményeit a vezetés elé tártuk és megkaptuk a támogatásukat. 

Elindítottunk egy folyamatot, amellyel megváltoztattuk a magyar rendőrség felvételi és képzési rendszerét; ennek elemei között voltak többek között a felvételi, képzési, lőkiképzési, intézkedéstechnikai és vezetéstechnikai rendszerek. A program fontos eleme volt az egészségi és a kondicionális állapot megőrzése és fejlesztése, valamint a közösséghez tartozás erősítése.

Utóbbit némiképp akadályozta, hogy a rendőrség végrehajtó állományának speciális szolgálatellátása nem teszi lehetővé az együtt közösen végrehajtott sportolást. Ezért kialakítottunk egy kondicionális követelményrendszert, amit ismertettünk az állománnyal és elvártuk annak teljesítését. Ehhez megnyertük a vezetés támogatását, ami abban nyilvánult meg, hogy minden rendőrségi dolgozó két óra munkaidő-kedvezményt kapott, ha szervezett keretek között részt vett az akkor még Testnevelés és Sportbizottság által szervezett programokon.

Központban a szabadidősport

1990-től a Magyar Rendőrség képzési rendszere jelentős fejlődésen ment keresztül. A program fontos eleme volt a Belügyminisztérium által történő szabályozás, ami 1996-ig megtörtént. – A fejlesztésben fontos szerepet kaptak az önállóan szervezendő társadalmi szervek, amelyeket ma már civil szervezeteknek nevezünk. Ezek a szervezetek speciális lehetőségeikkel nagy mértékben hozzájárultak az állomány felkészítéséhez. A kezdeti időkben felmerült a lehetőség, hogy a Dózsa Sportegyesület keretén belül tudjuk biztosítani az elképzeléseket, ám több objektív akadály miatt ezt nem tudtuk megvalósítani – mondta a rendőrségi rendszer átalakulásáról Aszalós Imre. A DRSE ezen folyamatok eredményeként jött létre harminc évvel ezelőtt. 

1994-ben alakítottuk meg a Debreceni Rendőr Sportegyesületet. Ugyanebben az évben alakult meg a Magyar Rendészeti Sportszövetség is, amely összefogta és koordinálta a rendészeti egyesületek tevékenységét. A szövetségen keresztül csatlakoztunk az európai és a világ rendőrsport szövetségeihez, valamint a Rendőr és Tűzoltó Világszövetséghez. Ennek eredményeként nagyon sok hasznosítható tapasztalatra tettünk szert.

A DRSE a kezdetektől kiemelkedően töltötte be a feladatát; az egyesület biztosította az állomány részére a kétórás munkaidőkedvezmény hatékony és szakszerű felhasználását. Úgy dolgoztuk ki a rendszerünket, hogy a rendőrségi dolgozók a családjukkal közösen is sportolhassanak, ezzel megnövelve a testnevelés- és sportmozgalomban résztvevők számát. Ez a kezdeményezés egy társadalmi szerepvállalás is volt egy egészségesebb, fittebb nemzetért, egyesületi keretek között nagyon sok embernek biztosítottuk a rekreáció lehetőségét.

Egy fotó erejéig is összeálltak
Egy fotó erejéig is összeálltak
Forrás: Debreceni Lövészsuli Sport Egyesület 

Elérték a kitűzött célokat

A Debreceni Rendőr Sportegyesület elnöke elégedetten tekint vissza az egyesület elmúlt harminc évére, elmondása szerint a klub tagjaival közösen majdnem mindent elértek, amire előzetesen vágytak.

– Nagyon fontos kiemelni, hogy nálunk nem a különböző sportágakban és versenyeken elért eredmények a fontosak, mivel a mi legfőbb célkitűzésünk mindig is az volt, hogy minél szélesebb körben biztosítsunk lehetőséget a szabadidősportra és rendszeressé váljon a tagjaink körében a testmozgás és az aktív életmód. Természetesen több tagunk is nagyon szép versenyeredményekkel büszkélkedhet, ezt azonban nem szeretném kiemelni. 

2011-ben a DRSE tizenkét szakosztállyal, 372 rendes és 85 pártoló taggal rendelkezett. 2011 és 2014 között azonban változások történtek a rendőrsportban és a hazai sportirányításban is, ezáltal pedig csaknem teljesen ellehetetlenült a működésünk. Ennek ellenére sikerült túlélni ezt a megterhelő időszakot, jelenleg négy szakosztállyal és 156 taggal az egyik legjobban működő rendészeti sportegyesület vagyunk

– mondta az egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy a DRSE igyekszik lépést tartani a folyton változó világgal, ennek részeként alkalmazkodnak a jelenlegi sportfinanszírozási rendszerekhez. – Több országos szövetségnek is a tagjai vagyunk, emiatt változatosak az egyesület programjai. Többek között részt veszünk a Honvédelmi Sportszövetség által szervezet honvédelmi, hazafias nevelés programjain. Nyári táborokat és honvédelmi komplex családi sportnapokat szervezünk. A Magyar Szabadidősport Szövetség tagszervezetként szervezzük a Nowathlon, Nordic Walking, Gyalogló Világhónap, Lépten Nyomon és az Európai Sporthét programjait – mondta Aszalós Imre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában