Ítélethírdetés

2 órája

Halálos baleset Püspökladánynál: elmenekült a helyszínről a vétkes sofőr – fotókkal, videóval

Egyik kihágás követte a másikat, a sofőr a vezetéstől is el volt tiltva, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy autóba üljön. Két motorossal is ütközött, amely következtében egyikük a helyszínen életét vesztette. A halálos baleset Püspökladánynál történt.

Haon.hu

Az autós rengeteg szabályt sértett meg, a balesetben egy ember életét vesztette, míg egy másik személy egy személy maradandó fogyatékosságot szenvedett

Forrás: Napló-archív

A Püspökladányi Járásbíróság 2024. október 15-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki frontálisan összeütközött egy motorossal a 4-es számú főút Hajdú-Bihar vármegyei szakaszán. A bíróság a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntettében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottat ezért a járásbíróság halmazati büntetésül 4 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte, 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől – írja a Debreceni Törvényszék közleményében. A halálos baleset Püspökladánynál történt.

Az autó sofőrje elmenekült a helyszínről. A halálos baleset Püspökladánynál történt
Az autó sofőrje elmenekült a helyszínről. A halálos baleset Püspökladánynál történt
Forrás: Napló-archív

Az ítélet szerint a vádlott érvényes jogosítvány hiányában – mivel őt a Püspökladányi és a Hajdúszoboszlói Járásbíróság is jogerősen eltiltotta a közúti járművezetéstől – 2022. június 28-án 12 óra 5 perc körül autóval közlekedett Püspökladány lakott területén kívül, a 4-es számú főúton Debrecen felől Karcag irányába. A vádlott a gépkocsiban egyedül tartózkodott, a járművel megközelítőleg 89 kilométer/órás sebességgel hajtott, biztonsági övét nem használta. Az útszakaszra engedélyezett legnagyobb haladási sebesség 90 kilométer/óra.

Így történt a halálos baleset Püspökladánynál

A vádlott haladása során a főút 180. kilométer-szelvényéhez érve, neki felróható okból, áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol gépjárműve bal első része frontálisan ütközött a vele szemben 70 kilométer/óra sebességgel, szabályosan közlekedő motorkerékpárral. Az ütközést követően a személygépkocsi kissé balra tartva tovább sodródott a bal oldali útpadka irányába, ahol a vádlott autójának jobb első részével nekiütközött a sértett motorkerékpárját követő, mögötte szabályosan közlekedő másik motorkerékpár elejének.

Az ütközések következtében a vádlott járműve megpördült, majd megállt, míg a motorkerékpárok lehaladtak az út melletti árokba, ahol felborultak. A balesetet követően a vádlott a személygépkocsiból kiszállt és a helyszínről futva, ismeretlen helyre távozott anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset során valaki megsérült-e, avagy segítségnyújtásra szorul-e.

A baleset következtében az egyik motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg a másik motoros nyolc napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset következtében a motor az úttest mellett állt
A baleset következtében a motor az úttest mellett állt 
Forrás: Napló-archív

Egyik kihágás a másik után

Dr. Barnáné dr. Kovács Ágota bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többszörösen büntetett előéletű, részben – a halmazatban is szereplő járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntettére, valamint a segítségnyújtás elmulasztásának bűntettére figyelemmel – ugyanolyan bűncselekmények miatt ítélték el korábban, a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt, továbbá kétszeres közúti járművezetéstől eltiltás büntetés hatálya alatt követte el, melynek során alapvető közlekedési szabályt szegett meg. Súlyosító körülmény továbbá, hogy az általa okozott közúti balesetben az elhunyt személyen kívül további egy személy maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A bíróság ítélete nem jogerős. A döntést az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában