Helyi közélet

2008.04.21. 18:38

Aba-Novák kiállítás Debrecenben

<p>Debrecen – A párizsi világkiállításon így kiáltott fel a Picasso, kubizmus mestere, amikor meglátta a magyar festő hatalmas pannóját a magyar-francia kapcsolatokról: ki ez a barbár zseni? <dia width="900" height="700" alt="Aba-Novák Vilmos kiállítás 2008.04.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Aba_Nov_k_Vilmos_ki_ll_t_s_2008_04_21_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Aba-Novák Vilmos kiállítás 2008.04.21." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/aba-novak-vilmos-kiallitas-modem-I.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/aba-novak-vilmos-kiallitas-modem-II.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Mindenidők legnagyobb biztosítási értékű magyar kiállítását hatalmas érdeklődés övezi, a jegyeket elkapkodták, szinte már csak elővételben kaphatóak. Nem is csoda, hiszen közel 50 éve nem volt Aba-Novák Vilmos életműkiállítás. A MODEM-ben megnyílt tárlat közel 250 darabja között egyedülálló meglepetések is „meglapulnak”. Többek között egy különleges, közel egy órás színesfilm felvétel is látható lesz napokon belül a kiállításon, melyet a New York-i City College-ban készítettek a művészről, festés közben.

A tárlat korszakonként csoportosított képekből épül fel, mely a kezdeti évektől egészen a kiteljesedésig felöleli a festőzseni munkásságát.

– A lányom azt mondta addig nem akar meghalni, amíg meg nem szerzi ezt a képet – mesélte Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája a sajtónak tarott tárlatvezetésen a Fény című alkotásról, majd hozzátette: innen is üzenem neki gyűjtögessen szorgalmasan.

Kiállított kedvenc

– Most sikerült restauráltatnunk a szegedi Dömötör-torony keresztelőkápolnájának falát díszítő temperával készült freskó-tervet, mely a háború alatt egy a nagyapám házát érő belövéskor sérült meg. Ez most a kedvencem, de ez időről időre változik – mondta Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája a hétfői, sajtó számára tartott tárlatvezetésen. – A legnagyobb öröm, hogy ezt is ki tudtuk itt állítani, most először. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy létrejöhetett ez a nagyszabású kiállítás – folytatta a büszke örökös.

-F. Á.-

  • Esterházy-videók a MODEM-ben
  • Tékozlónak tartják a MODEM gazdálkodását
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában