Helyi közélet

2008.04.10. 15:32

Mechwart: lépést tartanak az oktatásban

<p>Hálózati eszközökkel kiegészített gépterem ünnepélyes átadására került sor a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában.</p>

A beruházás fő eleme egy új, több elemből álló berendezés, melyen a hálózatok működése modellezhető; használatával gyakorlatasabbá téve a képzést.

A fejlesztést a IT Service Hungary Kft. (ITSH) 3 millió forinttal támogatta, és része az oktatási intézmény és a multicég közötti együttműködésnek, amit az érintettek hosszú távon szeretnének fenntartani.

Szakemberek kellenek
– Intézményünkben nem csak gépipari, de informatikai képzés is folyik – mondta Barcsa Lajos igazgató az ünnepélyes átadás előtt. – Arra törekszünk, hogy diákjaink a munkaerőpiacon értékes minősítéseket szerezhessenek, s a mostani korszerűsítés is ebben segít.

Az igazgató hangsúlyozta a szakképzési támogatások fontosságát, melyek nélkül lényegesen kevesebb jutna az iskoláknak fejlesztésre.

Ilosvai Péter, az ITSH ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy a cég annak idején éppen azért választotta Debrecent, mert úgy látta, elegendő – megfelelően képzett – munkaerő áll majd rendelkezésére. Hozzátette:

– Sajnos, ma túlértékelt a diploma szerepe, s ennek megfelelően a középiskolai oktatás „elsikkadt”. A Mechwart jó példa arra, hogy megfelelő szakmai és nyelvi oktatással olyan tudás birtokába juthatnak a végzősök, hogy további képzés nélkül a cégek alkalmazni tudják őket, miként tette azt több ízben az ITSH is.
Pajna Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy a hasonló együttműködésekkel teremtik meg a városunkba települt cégek a kötődéseket a helyi munkaerőhöz és közösséghez.

A Mechwart a Cisco Hálózati Akadémiai Program (CNAP) keretében többek között vezeték nélküli hálózatok tervezésére, működtetésére vagy informatikai biztonsági megoldások tervezésére és alkalmazására vonatkozó ismereteket oktat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában