Helyi közélet

2012.10.25. 07:37

Nézőpont: Az oroszlán bajusza

Szorult helyzetében a kormány egy népszerűnek tűnő megoldást javasolt a minap, amikor a gazdasági miniszter bejelentette: mégsem csökkentik felére a bankadót, viszont tovább emelik a tranzakciós illeték mértékét.&nbsp;<a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Petneházi Attila jegyzete.</a>

Szorult helyzetében a kormány egy népszerűnek tűnő megoldást javasolt a minap, amikor a gazdasági miniszter bejelentette: mégsem csökkentik felére a bankadót, viszont tovább emelik a tranzakciós illeték mértékét. Petneházi Attila jegyzete.Amikor pedig újságírók arra emlékeztettek, hogy a hitelezési hajlandóság további csökkenése teljesen "kiszáríthatja" a magyar gazdaságot, Szijjártó Péter a tőle megszokott kaján vigyorral a szája szegletében megjegyezte: de hát a magyarországi bankok eddig se adtak hitelt, akkor meg mégis mi változik?!

Hogy mi változik? Például az, hogy az anyabankok elkezdhetik kivonni azokat az extraforrásokat a hazai leányaikból, amelyeket az elmúlt években - éppen a bankcsődök elkerülése érdekében - pumpáltak bele a magyar bankszektorba. Itt van például az egy éven belüli forgóeszközhitel, ami a vállalati hitelállományon belül a legsérülékenyebb terméknek számít, hiszen a cégek napi működését biztosítja. Amennyiben ezen a területen jelentős forráskivonás történik, úgy borítékolható, hogy 2013-ban sok magyar vállalkozás nem fog tovább termelni. Márpedig számukra sovány vigasz lesz, hogy a Kormány nem is őket, hanem a bankjukat akarta (köz)terhelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában