2012.11.03. 13:09
Karácsony illatosan, gyógyítóan
Debrecen - Ha a karácsonyra gondolunk, ízek, színek, illatok idéződnek föl lelkünkben.
Debrecen - Ha a karácsonyra gondolunk, ízek, színek, illatok idéződnek föl lelkünkben.
Legfőképpen illatok, hiszen a karácsonyi sütés-főzésnél különleges fűszerek szükségesek, mint a gyömbér, szegfűszeg, fahéj és vanília. De tudja-e, hogy a karácsonyi fűszerek nem csupán az orrunknak és ízlelőbimbóinknak tesz jót? A szervezetünk is hálásan fogadja jótékony hatásukat.
A fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és társaik gyógyító hatásúak is lehetnek, ha tudjuk, mire használjuk őket – mutatott rá Gara Gyula mestercukrász. Alkalmazzuk bátran őket, hiszen egészségünk őrei is. Mi mire jó?
Szerecsendió
A szerecsendió fájáról két fűszerünk is származik: a diónak nevezett mag, és az erről lefejtett, enyhébb aromájú, "szerecsendióvirág”-ként ismert magköpeny. Mézeskalácshoz, aprósüteményekhez, halas, zöldséges ételekhez használhatjuk.
Gyógyhatása: gyomorpanaszok enyhítője, mérsékli a savtúltengést, segíti az emésztést, olaja reumás panaszokra hatásos.
Csillagánizs
Aromája az ánizshoz hasonló, de összetettebb annál. Pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják.
Gyógyhatása: illóolaját használják reumás panaszok enyhítésére, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van. Rendkívül dekoratív, karácsonyi díszként is használhatjuk.
Koriander
Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra is emlékeztet. Tipikus kenyér- és mézeskalácsfűszer. Illik sültekhez, pácokba, káposztás ételekhez.
Gyógyhatása: gyomorrontás, teltségérzés ellen hat, baktérium- és gombaölő hatású.
Tipp: fájdalomcsillapító italhoz 6 dl vízben 10 percig főzzünk 2 kávéskanál koriandermagot, 5 szem szegfűszeget és 1 kávéskanál chilit. Fejfájás, gyomorfájás esetén fél csészényivel fogyasszunk belőle.
Gyömbér
Erős, édeskés aromájú fűszer. Jó aprósütemények, kompótok, ázsiai ételek fűszerezésére, tea és gyömbérsör is készülhet belőle.
Gyógyhatása: megfázásos betegségekben hatásos, erősíti a gyomrot, étvágygerjesztő, memóriajavító. Egy körömnyi friss gyömbér rágcsálása enyhíti az utazáskor fellépő rosszullétet.
Kardamom
Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője. Puncshoz, darált húsokhoz, zöldséges ételekhez is illik.
Gyógyhatása: gyomorerősítő, emésztésserkentő. Javítja az étvágyat és megakadályozza a felfúvódást. Héjában hagyva, jól záródó üvegedényben tárolva korlátlan ideig megőrzi aromáját.
Ánizs
Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer. Süteményhez, kompóthoz használjuk, vöröskáposzta vagy céklasaláta ízesítőjeként is finom.
Gyógyhatása: emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.
Jótékony hatását úgy is élvezhetjük, ha olaját kockacukorra cseppentve fogyasztjuk.
Szegfűszeg
Az apró szegecskék tulajdonképpen a szegfűfa ki nem nyílott virágának bimbói. Illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. Fűszerezhetünk vele vöröskáposztát, puncsot, forralt bort, kompótot, és a mézeskalácsból sem szabad kihagyni.
Gyógyhatása: a szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítőszer. Hurutoldó, szélhajtó. Óvatosan adagoljuk, gyakran egyetlen szem is elég az ételbe, italba.
Szegfűbors
Aromája a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztető, pikáns, csípősen fűszeres. Használhatjuk levesek, húsételek, öntetek és pástétomok ízesítésére is.
Gyógyhatása: serkenti a nyálelválasztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladásokra is ajánlja borogatás formájában.
Tipp: keverjünk a színes borsok közé néhány szemet belőle, így együtt darálva, őrölve, különleges ízű fűszerkeveréket nyerhetünk.
Fahéj
Volt idő, amikor az aranynál is értékesebbnek számított az elsősorban édességek, péksütemények és kompótok ízesítésére használt fűszer, ami a puncsból és a forralt borból is nélkülözhetetlen.
Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, hurutok ellen is hatásos.
Vanília
Egy trópusi orchideafaj maghüvelye. A friss fűszer magas nedvességtartalmú, hajlékony. Édességek, krémek, italok ízesítője.
Gyógyhatása: élénkítő, kedélyjavító. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverik. Serkenti az emésztést.
Borókabogyó
Kékesfekete, illatos, erősen aromás bogyói csípősek, édeskésen kesernyések. Sültek, szárnyasok, vadételek, pácok, mártások fűszerezésére használhatjuk.
Gyógyhatása: étvágyjavító, vizelethajtó, vese- és epekőoldó, köszvény és csúz ellen is jó hatású. Olaja fertőtlenítő, méregtelenítő, stresszoldó.
HBN