Helyi közélet

2013.05.10. 13:57

A kistermelő megélhetése egyre nehezebb

Debrecen - A közösségi mezőgazdálkodás működő alternatíva - állítja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Debrecen - A közösségi mezőgazdálkodás működő alternatíva - állítja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.A multinacionális láncok háttérbe szorítják a kisléptékű gazdálkodást; a kistermelők megélhetése egyre nehezebb. A jelenség mögött megbúvó probléma sokrétű. A felvásárlók minél alacsonyabb áron igyekeznek megvenni az élelmiszereket, és emellett olyan kritériumokat követelnek meg (standard méretű zöldség, tökéletes kinézet), amelyek csak nagy energia befektetés árán teljesíthetőek a kisléptékben termelő gazdaságokban.

Egymásra utalva

A közösségi mezőgazdálkodás jó alternatívát kínál. Különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes múltra tekintenek vissza. Lényege, hogy gazdálkodók és vásárlóik közösséget alkotnak, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Ma körülbelül 4000 közösség van a világon, összesen nagyjából másfél millió fogyasztói taggal.

Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik olyan szervezet, amely felkarolta a közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítését. A szervezet a közelmúltban több képzést is szervezett érdeklődő helyi közösségeknek. A gazdálkodók olyan közösséget tudnak maguk köré szervezni, amely az egész szezonban biztosan tőlük vásárol. Cserébe a vevő garantáltan friss és jó minőségű árut kap a pénzéért.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában