Helyi közélet

2014.10.09. 12:22

Bécsi vér, miskolci zenészekkel

Debrecen - Vérbeli bécsi programmal érkezik a cívisvárosba október 9-én az itthon és külföldön egyaránt elismert Miskolci Szimfonikus Zenekar. A <em>Bécsi vér</em> című koncerten, a Korzó bérletsorozat nyitányaként, Mozart, Beethoven és Brahms műveit szólaltatják meg a miskolci muzsikusok a Bartók teremben.

Debrecen - Vérbeli bécsi programmal érkezik a cívisvárosba október 9-én az itthon és külföldön egyaránt elismert Miskolci Szimfonikus Zenekar. A Bécsi vér című koncerten, a Korzó bérletsorozat nyitányaként, Mozart, Beethoven és Brahms műveit szólaltatják meg a miskolci muzsikusok a Bartók teremben.

Harry Potter és a vérszomjas baziliszkusz küzdelme J. K. Rowling nagysikerű ifjúsági sorozatának második részében valószínűleg egyetlen fiatal számára sem ismeretlen. Azt viszont talán csak kevesen tudják közülük, hogy épp egy hasonló jelenettel veszi kezdetét Mozart A varázsfuvola című műve is. Nos, mindenképp fontos leszögeznünk, hogy a mágia, a varázslás, a természetfeletti erők iránti érdeklődés már az első századoktól ott lappang az emberiség gondolatai között. Különösen igaz volt ez a 18. század emberére, amikor különösen nagy érdeklődés övezett mindenféle egzotikus és misztikus tartalommal bíró műalkotást. Ezt használta ki Mozart és librettistája, Schikaneder, amikor megalkották a máig töretlen népszerűségnek örvendő operát, A varázsfuvolát.

És ha már a varázslásról beszélünk, miért ne próbálkoznánk meg mi magunk is egy csipetnyi bűbájjal? Brahms II. szimfóniájának kedves, könnyed hangvétele visszaröpíti hallgatóságát 1877 nyarának idejére a Wörthi-tó mellett fekvő Pörtschach vidékére, e remekbe szabott alkotás komponálásának színhelyére.

"The Emperor" (A császár) alcímen vált ismertté az angolok körében Beethoven V. zongoraversenye, amely Esz-dúr hangnemével és katonás jellegével Napóleon szellemét idézi meg, előrevetítve a Miskolci Szimfonikus Zenekar Gyöngy bérletének december 11-i hangulatvilágát. A Bartók Béla Zeneművészeti Intézet és a Zeneakadémia művésztanára, a világszerte koncertező Réti Balázs tolmácsolásában hallgathatjuk meg Beethoven zongoraversenyét Gál Tamás vezényletével.


Bécsi vér

Helyszín: Debrecen, Bartók terem

Időpont: 2014. október 9. 19:30

Műsor:

  • W.A. Mozart: Varázsfuvola-nyitány K. 620
  • L.v. Beethoven: V. (Esz-dúr) zongoraverseny op. 73
  • J. Brahms: II. (D-dúr) szimfónia op. 73
  • Közreműködik:

  • Miskolci Szimfonikus Zenekar
  • Réti Balázs - zongora
  • Vezényel: Gál Tamás

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában