Helyi közélet

2014.11.12. 17:03

Lombgyűjtés, hogyan?

Debrecen - Ha szabályosan akarjuk eltüntetni a lehullott lombozatot, szigorú szabályok szerint kell eljárni.

Debrecen - Ha szabályosan akarjuk eltüntetni a lehullott lombozatot, szigorú szabályok szerint kell eljárni.

Zsákokba tehetjük, komposztálhatjuk vagy akár kiszállíthatjuk a hulladékkezelő telepre. Annyi bizonyos, hogy ott nem maradhat, ahová lehullott a falevél.

Az épület, a telek tulajdonosának a közterület tisztán tartási kötelezettsége magában foglalja azt is, hogy az utcafronton az ingatlan és az úttest külső széle közötti közterületi sávon összegyűjti, eltávolítja a lehullott falevelet, virágot, termést. Ugyanez vonatkozik az ingatlan és a járda külső széle közötti közterületre ott, ahol úttest nincs. De az üzletek és a szolgáltatást nyújtó létesítmények üzemeltetői is kötelesek az üzlet előtti 5 méteres sávterületet folyamatosan tisztán tartani – áll a Napló kérésére a polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatóban, amelyből kiderül az is, hogy a feladatok elvégzését a Debreceni Közterületfelügyelet ellenőrzi.

Egyéb zsákot nem

Az önkormányzat évente anyagi lehetőségeit is figyelembe véve biztosít lombgyűjtő zsákot a közterületeken keletkező lomb összegyűjtésére és elszállítására. Ebben az évben, mintegy 13 millió forint értékben, 55 ezer darab lombgyűjtő zsákot vásárolt a hivatal, azokat az egyéni önkormányzati képviselők a lakossági fogadóóráikon osztottak ki. A keletkezett lomb tovább komposztálható, elhelyezhető a hulladékgyűjtő edényben, a szeméttelepen és szükség szerint további vásárolt kommunális zsákokban is.

A parkfenntartás keretében az AKSD Kft. Debrecen közigazgatási területén belül több alkalommal mintegy 230 hektárnyi zöldterületen végez az önkormányzat megbízásából lombgyűjtést. Ezek a munkálatok jelenleg is zajlanak – válaszolta a Napló kérdéseire a polgármesteri hivatal.

– Az AKSD azt a közel évi ezer tonna lombhulladékot gyűjti és kezeli külön, amit a közterületekről az úttisztítási tevékenységük során gyűjti össze Debrecenben. Ez a mennyiségű lombhulladék komposztálóba megy – tájékoztatott Képesné Domokos Csilla az AKSD Kft. sajtófőnöke. – A családi házas övezetben a lakosok által összegyűjtött lombhulladék alap esetben a kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló kukákba kerülne, azonban mivel nem fér bele, a lakos több verzió közül választhatna: vásárolhat kék színű AKSD-s zsákot, amit elvihet a kuka mellé kihelyezve az AKSD, illetve kivihetné a Regionális Hulladékkezelő Telepre.

Képesné Domokos Csilla is említést tett a város által vásárolt 55 ezer darab zsákról és annak elszállítási módjáról, majd hozzátette:

– Egyéb zsákot eddig sem szállítottunk el, ezután sincs rá lehetőségünk. A lomb hulladék külön gyűjtése nem tartozik szerződéses kötelezettségeink közé, erre nincs fedezet.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában