Helyi közélet

2015.03.29. 12:25

Egy kis helyi busztörténelem

Debrecen - A távolsági buszforgalom indult meg előbb a DKV elődjénél.

Debrecen - A távolsági buszforgalom indult meg előbb a DKV elődjénél.

Bár nem kerek dátumra emlékezünk, de valószínűleg kevesen tudják, hogy 1926. június 9-én Berettyóújfaluba indított először járatot a város akkori közlekedési vállalata, a Debreczeni Helyi Vasút Rt. (DHV). Ezt követően októberben elindul a balmazújvárosi, valamint földesi járat, majd 1927-ben Komádi a következő célállomás, ahová az első járatot március második felében indították. A korabeli újságok beszámolói szerint maximum 30, lakott területen belül 20 kilométeres sebességgel „száguldhatott” a 19 személyes autóbusz, melyen vagy az ülés alatt vagy az utas ölében lehetett csak a poggyász.



A távolsági járatok sikerén felbuzdulva a 22 személyes Renault-k mellé 26 személyes Rába buszokat vásárolt a DHV, melyekkel 1927. március 20-án megkezdhette a helyi járatú autóbuszos személyszállítást is. A járművek a Kistemplom–Nyilastelep (Létai út), Kistemplom–István út, Kistemplom–Gróf Vécsey utca viszonylatában közlekedtek a DHV 1948-as államosításáig. Ma már megmosolyogtató, hogy a vonaljegy 34, a szakaszjegy 20 fillérbe került.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában