Helyi közélet

2015.03.15. 11:28

Ügyes háziasszonynak sem mindig sikerül

Debrecen - A piskóta nagy mumus a kezdő és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.

Debrecen - A piskóta nagy mumus a kezdő és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.

A sutigyar.hu tanácsai alapján a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjehabba a cukrot csak akkor kezdjük el beletenni, ha már elkezdett habosodni, így lesz szinte vágható a hab, ami nélkülözhetetlen egy jó, levegős, könnyű piskótához. A liszttel jól eldolgozzuk a tojássárgákat és egy kevés tojásfehérjehabbal, majd a továbbiakban már a tojásfehérjehabot óvatosan keverjük a masszához, hogy ne törjön össze. Lehet több részletben is keverni a lisztet és a tojásos keveréket. A tészta állaga akkor jó, ha a tepsibe terítésnél szépen folyik, de kell egy kis segítség az egyenletes terüléséhez.

Forró sütőben, 200 fokon gyorsan süssük, közel 10 percig, különben kiszárad és a tekerésnél törni fog. A tepsiből kiborítva azonnal tekerjük többször is egymás után a piskótát, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így marad rugalmas a tészta.

Egy normál gáztepsihez 4 tojásból készítsük, így nem lesz nagyon vastag és fojtósan tömény. A sütési idő vége előtt mindenképpen alkalmazzunk tűpróbát, vagy a tenyerünkkel finoman nyomjuk meg és ha rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor jó. Azonnal tiszta, kicsit megporcukrozott konyharuhára borítsuk. Ha nem jön le róla a sütőpapír, spricceljük meg hideg vízzel, így biztosan elválik.

Óvatosan, minél szorosabban feltekerjük, majd kigöngyöljük és ezt legalább háromszor ismételjük meg, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni és csak ezután töltsük meg.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában