2015.03.15. 11:28
Ügyes háziasszonynak sem mindig sikerül
Debrecen - A piskóta nagy mumus a kezdő és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.
Debrecen - A piskóta nagy mumus a kezdő és sok esetben a gyakorlott háziasszonyoknak is, de a piskótatekercsre ez az állítás hatványozottan igaz.
A sutigyar.hu tanácsai alapján a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjehabba a cukrot csak akkor kezdjük el beletenni, ha már elkezdett habosodni, így lesz szinte vágható a hab, ami nélkülözhetetlen egy jó, levegős, könnyű piskótához. A liszttel jól eldolgozzuk a tojássárgákat és egy kevés tojásfehérjehabbal, majd a továbbiakban már a tojásfehérjehabot óvatosan keverjük a masszához, hogy ne törjön össze. Lehet több részletben is keverni a lisztet és a tojásos keveréket. A tészta állaga akkor jó, ha a tepsibe terítésnél szépen folyik, de kell egy kis segítség az egyenletes terüléséhez.
Forró sütőben, 200 fokon gyorsan süssük, közel 10 percig, különben kiszárad és a tekerésnél törni fog. A tepsiből kiborítva azonnal tekerjük többször is egymás után a piskótát, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így marad rugalmas a tészta.
Egy normál gáztepsihez 4 tojásból készítsük, így nem lesz nagyon vastag és fojtósan tömény. A sütési idő vége előtt mindenképpen alkalmazzunk tűpróbát, vagy a tenyerünkkel finoman nyomjuk meg és ha rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor jó. Azonnal tiszta, kicsit megporcukrozott konyharuhára borítsuk. Ha nem jön le róla a sütőpapír, spricceljük meg hideg vízzel, így biztosan elválik.
Óvatosan, minél szorosabban feltekerjük, majd kigöngyöljük és ezt legalább háromszor ismételjük meg, majd feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni és csak ezután töltsük meg.
HBN