Helyi közélet

2016.09.01. 18:16

A testi és lelki egészség őrzője

Debrecen - A debreceni szívbetegek gondozása országosan is figyelemreméltó. Interjú Dr. Homoródi Nórával, a Debreceni Szív Egyesület elnökével.

Debrecen - A debreceni szívbetegek gondozása országosan is figyelemreméltó. Interjú Dr. Homoródi Nórával, a Debreceni Szív Egyesület elnökével.

A kardiológiai rehabilitáció fontos, egyben záró eleme a Debreceni Szív Egyesület munkája, amelyben a mindennapi gyógytorna mellett társasági összejövetelek, közös kirándulások és rendszeres sportesemények is szerepet kapnak – tudtuk meg az újonnan megválasztott elnöknőtől.

Mikor és kitől vette át a Debreceni Szív Egyesület irányítását?

Dr. Homoródi Nóra: A Debreceni Szív Egyesület 1983. május 5-től megszakítás nélkül működik. Kezdetben a DOTE testnevelési tanszékcsoportja és a III. számú Belgyógyászati Klinika adjunktusa, dr. Horváth Sándor irányította, a gyakorlat vezetője pedig dr. Fésüs László testnevelő tanár volt. Később a Debreceni Munkás Vasutas Klub vette át egyik szakosztályaként, majd a Debreceni Torna Egylet működtette. Végül a Debreceni Szív Egyesületként önállósult. Én az elnöki feladatokat dr. Szokol Miklóstól vettem át, aki nyolc éven át, azaz két cikluson keresztül vezette az egyesületet. Elnöksége alatt a közhasznú szervezet szükségszerű jogi átalakulásokon ment át, és gazdaságilag megerősödött. Megtisztelő volt számomra, hogy személyemet jelölte az elnöki posztra, amit a 200 fős tagság egyöntetűen támogatott.

Mi a személyes indítéka az országosan is figyelemreméltó kezdeményezés továbbvitelének?

Dr. Homoródi Nóra: Kardiológiai rehabilitációval foglalkozó orvosként természetes, hogy a rehabilitáció harmadik, élethosszig tartó fázisát felvállaló szervezet munkáját támogatom. Fontos az egészségtudatos életmód széles körű elterjesztése, a beteg educatio (oktatás), az ismeretek széles körű átadása, az ellenőrzött mozgásprogramok elterjesztése.

Milyen tevékenységekkel, eseményekkel tudják segíteni, kiegészíteni a kórházi beavatkozásokat?

Dr. Homoródi Nóra: A városban három helyszínen, különböző időpontokban vannak a gyógytornász által felügyelt tornafoglalkozások, emellett rendszeresek a társasági összejövetelek, a közös kirándulások és a sportesemények. Éppen a közelmúltban vettünk részt harminc fővel Miskolcon a szív- és érbetegek országos megmérettetésén, ahol sikeresen szerepeltek sportolóink a hagyományoknak megfelelően, tizenegy sportágban. Fontosnak tartanám annak a hangsúlyozását, hogy a debreceni szívbetegek milyen országosan is figyelemreméltóan jó helyzetben vannak, hiszen a kardiológiai rehabilitáció valamennyi fázisa jól szervezetten, magas szakmai színvonalon elérhető számukra. Egyedülállóan jónak tartom a rehabilitáció kontinuitását, a kialakított beteg utakat, és a kiépült infrastruktúrát. Korai kardiológiai rehabilitáció (mely intézeti) helyszíne a Kenézy Kórház és a Debreceni Kardiológiai Intézet által közösen üzemeltetett korai kardiológia rehabilitációs osztálya, amely a tavalyi évben több mint 300 beteg felépülésében segített. A rehabilitációs osztályról egyenes út vezet(het) a Kenézy Kórház által a Debreceni Gyógyfürdőben kialakított ambuláns rehabilitációra, majd onnan a Debreceni Szív Egyesületbe.

Tervez-e újdonságokat az egyesület munkájában?

Dr. Homoródi Nóra: A bevált módszereken nem kell és nem szabad változtatni, ám nem titkolt cél a szélesebb körű ismertség és a nagyobb taglétszám elérése, amelyben nagymértékben segíthet a kialakított kardiológiai rehabilitációs rendszer, a korai rehabilitációs osztály, ambuláns rehabilitáció, és a Szív Egyesület egymásra épülő munkája.

- Kiss Erzsébet -


Négy ércsere után is bajnok a debreceni Lupó Imre

Debrecen - A szív- és érbetegek miskolci országos találkozóján két arany- és egy bronzérmet szerzett.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában