Helyi közélet

2016.12.16. 10:34

Egy kis torna az életért

Debrecen - A sport bámulatos változást eredményezett sokak állapotában.

Debrecen - A sport bámulatos változást eredményezett sokak állapotában.

A Debreceni Szív Egyesület szervezésében az infarktuson és szívműtéten átesett betegek rehabilitációja heti három alkalommal zajlik az Oláh Gábor utcai sportcentrumban gyógytornász segítségével. Kabai Fruzsina gyógytornász nemrég vette át az edzésvezetést.

– Ezekre a foglalkozásokra azok járnak, akik néhány évvel ezelőtt estek át krízishelyzetükön. Megelőzésképpen olyanok is jönnek, akik igényesek testi fittségükre, és sokáig meg akarják őrizni azt. Az egyórás edzésen a légzőgyakorlatokkal egybekötött dinamikus mozgásokra helyezzük a hangsúlyt a keringés javítása érdekében. Ezt akkor érjük el hatásosan, ha sikerül a pulzust a kezelőorvos által meghatározott számra emelni percenként. Ez egyénre szabott, ugyanis a Szív Egyesület résztvevői rendszeresen részt vesznek kardiológiai vizsgálatokon. A tréningpulzust a gyakorlatokkal hol feljebb viszünk, hol lejjebb, és váltogatjuk azt. Az edzést levezető mozgásokkal fejezzük be. Általában harmincan, férfiak és nők vegyesen látogatják a tréninget. A megelőzési céllal járók vagy fogyni akarók munka előtt jönnek, így feltöltődve érhetnek be munkahelyükre, terhelhetőbbé téve szervezetüket a napi elfoglaltsághoz – mondta a gyógytornász.

Szabó Lászlót hátsófali infarktussal vitte be a Klinikára a mentő 1982 júliusában. Egyhetes kezelés után hazaengedték, ellátták gyógyszerekkel, de eléggé siralmas állapotban tengette napjait.

– Egy év múlva indult be a rehabilitációs torna Debrecenben, Fésüs tanár úr vezetésével – utal a kezdetekre Szabó László. – Kezelőorvosom, Horváth Sándor javaslatára beiratkoztam. A kezdet igen nehéz volt, azt sem tudtuk igazán, mire vállalkozunk. Az életben maradás vágya hajtott, hogy kipróbáljam. Állandó halálfélelmem miatt csak lézengtem az utcán, liftbe nem mertem beszállni. A sport azonban bámulatos változást eredményezett állapotomban. Kondícióm, hangulatom, vérnyomásom fokozatosan javult. Három hét elteltével vissza tudtam térni a munkámba. Bár később leszázalékoltak, de nyugdíjasként el tudtam látni könnyített feladatokat. Hetvennégy évesen még mindig szerves része az életemnek a heti háromszori edzéslátogatás, és bátran kijelenthetem, hogy a sportnak, az orvosaimnak köszönhetem az elmúlt 34 évet, amit szívesen megtoldanék még jó néhánnyal, és erre buzdítanék másokat is.

Megelőzésképpen

Dr. Hevesi Erika sugárterápiás szakorvos megelőzésképpen látogatja az edzéseket. A Békessy Béla sporttagozatos iskolában, atlétaként szerzett sportszeretete megmaradt a későbbiekben is. Viszont középiskolában és egyetemen csak a kötelező órákon vett részt a tanulmányok előtérbe helyezése miatt. Munkába állása után kezdte hiányát érezni a fizikai terhelésnek. Jelenlegi munkaköre egész napos üléssel jár. Mivel nem akarja megvárni az esetleges egészségügyi jelzéseket, elhatározta, keres a munkaidejéhez igazodó testedzési alkalmat. Munkatársa, Szilágyi Erzsébet ajánlotta, a neki bevált „szíves” tornát, amit kipróbálás után megszeretett, és kijelentheti: egy reggeli kiadós edzés, nagyszerű indítása a napnak.

HBN–Kiss Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában