2017.01.20. 19:27
A nap receptje: gyömbéres-mézes sütőtökkrémleves
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy igazi téli klasszikus, némi csavarral.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy igazi téli klasszikus, némi csavarral.
Hozzávalók:
1,5 kg sütőtök, 0,5 dl étolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gyömbér, 5-6 evőkanál méz, 10 dkg hántolt tökmag, 2 dl tejszín, só, ¼ szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt negyedeljük, kimagozzuk, tepsibe rakjuk, majd megkenjük mézzel. 180 fokon puhára sütjük, eközben a méz megkaramellizálódik. Félretesszük hűlni, közben a vöröshagymát karikákra vágjuk és üvegesre pirítjuk. Rátesszük a héjától megszabadított tököt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a tejszínt, és ráreszeljük a megtisztított gyömbért, valamint a szerecsendiót. Amikor felfőtt, levesszük a tűzről és leturmixoljuk. Pirított tökmaggal tálaljuk.
- Takács Viktor -