Helyi közélet

2017.01.08. 09:34

Matt Napóleon legyőzőjének

Debrecen - Egyet fújt Mozarttal, és sakkozott Kempelen Farkassal a főszereplő.

Debrecen - Egyet fújt Mozarttal, és sakkozott Kempelen Farkassal a főszereplő.

Időfutár címmel egy – elsősorban a Z generáció számára írt, ám az idősebb korosztálynak is – élvezetes és szórakoztató előadást mutatott be a Csokonai Színház Gemza Péter rendezésében, Mészáros Ibolya főszereplésével.

Az időutazás, a múlt esetleges újraírása vagy éppen a jövőbe való bepillantás régóta foglalkoztatja az embereket, népszerű téma ez az irodalomban és a filmművészetben is, elég, ha a mindenki által ismert Zemeckis-trilógiára, a Vissza a jövőbe című filmre gondolunk. A sci-fi komédia első részében ugye a tizenéves Marty McFly (Michael J. Fox) – feltaláló barátja, Doki – időgéppé átalakított autójával menekül el a terroristák elől, s a jelenből (1985) egyik pillanatról a másikra 1955-ben találja magát, ahol találkozik majdani szüleivel, s akarva-akaratlanul beleavatkozik a múltba….

Tasnádi István, Gimesi Dóra, Jeli Viktória bravúrosan megírt darabjában a főhősnő Hanna is egy váratlan időutazáson vesz részt, s egészen 1791-ig repül vissza. Ő is belepiszkál a történelembe, s XVIII. századi ténykedéseivel – bár nem szándékosan – de majdnem meghiúsítja Mozart Varázsfuvolájának a bemutatását.

Az Időfutár ifjúsági rádiójátékként indult 2012-ben, s – figyelembe véve, hogy a tinik nem vagy alig hallgatnak manapság rádiót – meglepően magas hallgatottságot ért el a Kossuth Rádióban. A sikerre való tekintettel az alkotók később ebből az anyagból hatkötetes regényt írtak, majd részint ezek átdolgozásából – a Csokonai Színház felkérésére – megszületett a színpadi verzió is.

Őrült taták, részeges Wolfi

A két részben, két idősíkban, több helyszínen játszódó történetet két technikai eszköz, egy sakkautomata és egy mobiltelefon determinál, az előbbi nélkül – a darabban – nem működne az időutazás, ugyanakkor telefon híján nem tudná Hanna a kapcsolatot tartani a XXI. században maradt barátaival.

Középen viaszbábúra emléketető turbános alak ül mozdulatlanul, előtte sakktábla, mellette egy szövő- illetve egy gőzgép látható azon a kiállításon, melyet épp a főhősnő osztálya látogat meg Bujdosó tanárnővel (Újhelyi Kinga). Az interaktív séta során a kiskamaszok az ipari forradalom reánk maradt relikviáival ismerkedhetnek meg. Két tanuló – Hanna (Mészáros Ibolya) és Bulcsú (Kránicz Richárd e. h) lemarad a többiektől, ugyanis a szobornak hitt figura, Kempelen Farkas találmánya, megmozdul és elkezd lépegetni a bábuival. Hanna azonban mattot ad annak a sakkozógépnek, mely a korabeli feljegyzések szerint állítólag legyőzte Napóleont, II. Frigyes porosz királyt és Edgar Allen Poe amerikai írót, költőt.

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik

A lány persze ekkor még nem tudja, hogy a sakkjátsz­ma győzteseként egy kalandokkal teli időutazásba keveredik, mely során aktív részese lesz majd az operairodalom gyöngyszemei között számon tartott Varázsfuvola keletkezésének, olyannyira, hogy ő ugrik majd be az Éjkirálynő szerepére. Elsőként „két őrült tatával” – e különös szerkezet feltalálójával, Kempelen Farkassal (Miske László) és öreg barátjával, Sándorral (Csikos Sándor) –találkozik, akik örömmel fogadják az „égből pottyant” leányzót. S miután tudomást szereznek arról, hogy a rendőrminiszter (Gelányi Bence) szerint ő egy „veszedelmes boszorkány, ki a birodalom békéje ellen tör”, fiúruhába bújtatják Hannát és Schikaneder (Dánielfy Zsolt) bécsi színházába küldik öltöztetőnek, ahol a kulisszák mögött megismerkedik az alkotói válságban szenvedő, részeges Mozarttal, azaz Wolfival (Kovács András e.h.), a báj­gúnár tenoristával (Rózsa László) és a hisztérikus Jozefával (Újhelyi Kinga).

A szerző-triumvirátus leleményes cselekményszövése következtében a börtönbe zárt Hanna majdhogynem a XVIII. században marad végleg, de hogy kinek a segítségével és hogyan sikerül végül visszatérnie a jelenbe, azt nem árulom el…

Természetesen

A rendezőt dicséri a szereposztás (is), mely szinte tökéletes; a társulat legfiatalabb tagja, Mészáros Ibolya még a jók közül is kitűnik, s nemcsak azért mert ő az események fő mozgatórugója, hanem mert természetes, üde és kifejezetten ügyes! Partnerei sem szégyenkezhetnek, hiszen remek és szórakoztató alakítást láthattunk Gelányi Bence (rendőrminiszter), Dánielfy Zsolt (Schikaneder), Kovács András e.h. (Mozart), Rózsa László (Benedict), Újhelyi Kinga (Bujdosóné/Jozefa), Oláh Zsuzsa (Ludovika) és Böjte Sándor (Lipót császár) részéről. Egyszerűen – de nagyszerűen – csak önmagukat adták a barátok szerepében Nánási Brigitta m. v. (Zsófi), Gáll Levente (Szabika), Kránicz Richárd e.h. (Bulcsú).

Nézze meg mindenki, aki csak teheti, ezt az izgalmas, fiatalos, humoros előadást, nem fogja megbánni!

- Hassó Adrienn -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában