2017.05.05. 07:51
Újraélesztik a zártkerti gyümölcsösöket Hajdúnánáson
Hajdúnánás - Őshonos és tájfajta növényeket telepítenek a kihasználatlan, zártkerti besorolású területekre. A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogram megvalósítására nyílt lehetőség városunkban. Közösségi termelés keretében több mint 2 hektáron 255 db meggyfa, 500 db almafa, 40 db kajszibarackfa, 130 db cseresznyefa telepítését végezték el az elmúlt időszakban - írja közleményében a helyi önkormányzat.
Hajdúnánás - Őshonos és tájfajta növényeket telepítenek a kihasználatlan, zártkerti besorolású területekre. A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogram megvalósítására nyílt lehetőség városunkban. Közösségi termelés keretében több mint 2 hektáron 255 db meggyfa, 500 db almafa, 40 db kajszibarackfa, 130 db cseresznyefa telepítését végezték el az elmúlt időszakban - írja közleményében a helyi önkormányzat.
A gyümölcstermesztéséhez szükséges ismeretek átadása céljából a Bellon Faiskola képviseletében Bellon Zsolt tartott előadást, melyben kitért a gyümölcstermő növények szaporítására és az egyes fejődési fázisok gondozási folyamataira.
A program keretében Bocskai iskolás diákok tettek látogatást a gyümölcsöskertben. A növénytermesztéshez kapcsolódó „gyakorlókert” programban részt vevő általános iskolai tanulók számára a program biztosítja, hogy technika órai foglalkozás keretében gyakorlati úton sajátítsák el a termesztéshez szükséges ismereteket.
A gyümölcsfák termőre fordulásának ideje várhatóan 4-5 év. A termés egy részét a programban résztvevők között rászorultsági alapon osztják ki, a fennmaradó részt a közkonyha részére ajánlják fel, illetve a Hajdúnánási Építő és Tartósító Szociális Szövetkezet bevonásával dolgozzák fel.
A közösségi gyümölcstermesztés újraindítása - a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó tájfajták termesztésével - hozzájárul városunkban a tájgazdálkodás kialakulásához, a helyi fajták előtérbe kerüléséhez, a hagyományok újraélesztéséhez.