2017.07.06. 19:05
Nem kell már a strucc és a stevia Monostorpályiban
Monostorpályi - Tapasztalatszerzésnek jó volt, de hosszútávon nem foglalkoznak már ezekkel a „különlegességekkel”.
Monostorpályi - Tapasztalatszerzésnek jó volt, de hosszútávon nem foglalkoznak már ezekkel a „különlegességekkel”.
A községben a közmunkaprogram keretein belül kezdtek el struccokkal foglalkozni, volt is 50 madaruk, mára azonban csak három maradt. Szabó József polgármester elmondta, a jövőben nem foglalkoznak vele, mert nincs rá kereslet. Sem belföldön, sem külföldön nem találtak megfelelő piacot a futómadárra, így nem éri meg foglalkozni vele.
Finomakat lehet főzni struccból, kolbászt és szalámit is készítettünk belőle. A húsa nagyon száraz a struccnak, ezért más húsokkal vegyítve készítettünk belőle töltelékárut. Ez azonban még akkor is ehetetlen volt, ha csak a húsmennyiség harminc százaléka volt strucchús."
Kis tételben sem megy
Tavaly és tavalyelőtt steviával is foglalkoztak a településen, és bármennyire jó, kis tételben nem éri meg termelni ezt a manapság népszerű édesítőnövényt. Szabó József kifejtette, hiába volt az ő növényük jobb minőségű, mint az importált, a kereskedőket elsősorban az ár érdekelte. Hozzátette: bár a stevia évelő, az itteni téli időjárást nem éli túl, így minden tavasszal új növényt kellene venni. Ezzel pedig az a gond, hogy az országban csupán egyetlen cég foglalkozik csak a palántákkal. A polgármester szerint közmunkaprogramban jó volt kipróbálni, hiszen értékes tapasztalatot szereztek azáltal, hogy valami más „különlegességgel” foglalkoztak.
HBN-BR