Helyi közélet

2017.07.13. 18:47

Újra csúcsra ért a balmazújvárosi zenekar

Balmazújváros, Sárvár - A Bekton Ifjúsági Fúvószenekart eddig hat nemzetközi versenyen díjazták; Sárváron is jól szerepeltek.

Balmazújváros, Sárvár - A Bekton Ifjúsági Fúvószenekart eddig hat nemzetközi versenyen díjazták; Sárváron is jól szerepeltek.

A balmazújvárosi zenekar részt vett a július 7-én és 8-án megrendezett VII. Sárvári Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen és XVIII. Fúvószenei Várfesztiválon. A sikerekről a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar vezetőjével, Bekker Gyula karnaggyal beszélgettünk.

Bekker Gyula | Fotó: Matey István

– Izgalommal telve készültünk a versenyre. Nehezítette a dolgunkat, hogy előtte más rendezvények is voltak. Például a verseny előtt néhány nappal tértünk vissza Lengyelországból, ahol egy nemzetközi fesztiválon vettünk részt – mesélt tapasztalatairól a karnagy, aki a sárvári fesztiválra térve elmondta azt is, hogy a fúvószenekara ott egy kötelező és egy szabadon választott darabbal versenyzett. Erre fél évvel ezelőtt kezdték a felkészülést, aminek meglett az eredménye, hiszen három díjat nyertek. A „C”, vagyis felső kategória I. díját, a verseny Nagydíját, amelyet a legtöbb pontszámot elért csapat kap és a Közönségdíját is, amit szimpátia alapján ítélnek oda. Ez utóbbi elismerés különösen fontos a zenekar életében:

A sárvári hétvége a sikereink megpecsételése, hiszen a hatodik olyan nemzetközi verseny, ahol elismerést szereztünk."

– A sárvári verseny nem egy egyszerű zenei fesztivál, hiszen rangos zsűri értékeli a hazai és külföldi zenekarokat három kategóriában. A 2008 óta minden évben megrendezett fesztivál az ország egyik legrangosabb fúvós versenye. A Bekton Ifjúsági Fúvószenekart további öt nemzetközi versenyen díjazták már: 2002-ben Belgiumban, 2007-ben Lengyelországban, 2009-ben Békéscsabán, 2010-ben Németországban és Lengyelországban részesültek elismerésben.

A régiek visszajárnak

Úgy gondolom, a sok befektetett munka a sikereink kulcsa.”

A karnagy, aki büszke arra, hogy a zenekar tagjai is felismerték, hogy milyen fontos a sok gyakorlás és kitartás.

A Bektonban több korosztály is képviselteti magát, a hatodikos diáktól kezdve a 30 évesekig terjed a zenekar aktív tagsága. Sok a középiskolás és az egyetemista is. A régi tagok vissza-vissza térnek: – Van köztünk, aki a New York-i Julliard egyetemen végzett és visszajár a zenekarba, de olyan is akad, aki külföldön dolgozik és a nyári szabadsága idején játszik együtt velünk – mesélte. A fiatalabbak hangszertudásban könnyen fel tudnak zárkózni, hiszen sok segítséget kapnak a magasabb zenei képzettséggel rendelkező tagoktól. Ők szólamórákat tartanak nekik.

Kínába is készülnek

A Bekton következő fellépése Balmazújvárosban lesz a helyi városnapon, de más zenei fesztiválokra is hivatalos a fúvószenekar. Ősszel a Debreceni Egyetem yoUDay rendezvényén egy 300 fős csapattal lépnek fel. Majd Kínába készülnek, Pekingbe egy olyan fesztiválra hivatalosak, ahová a világ csupán 50 legjobb fúvószenekara vesz részt.

HBN–Farkas Eszter


Az egyetemen is oktat

Bekker Gyula harminc éve vezeti a Bekton Ifjúsági Fúvós­zenekart, 1987-ben költözött Balmazújvárosba. Márciusban tüntették ki Hidas Frigyes díjjal, a kortárs magyar fúvószenei kultúra ápolásáért. Úgy látja, hogy maga is sokat változott az évek során:

Kezdetben, amikor elkezdtem vezényelni, még nagyon mondogatni kellett magamban, hogy most hányat ütök. Ma már azonban az egyetemen tanítom, ami elég nagy változás ahhoz képest. Rengeteget képeztem magam az évek során és számos szép emlék köt a zenekarhoz. Tulajdonképpen nekem ez nem is a munkám, hanem inkább a hobbim.”

Miután elvégezte a fúvós karmesteri képzést, a karnagy a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán kezdett tanítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában