Helyi közélet

2017.08.04. 14:56

Nem hitelből utaznak a magyarok

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A takarékoskodók egynegyede utazási terveinek megvalósítására tesz félre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A takarékoskodók egynegyede utazási terveinek megvalósítására tesz félre.

  • A magyarok 40 százaléka havi szinten spórol, közülük minden negyedik azzal a céllal, hogy utazási terveit megvalósíthassa.
  • A 24 év alatti fiatalokra jellemző leginkább, hogy üdülésre tesznek félre.
  • A megkérdezettek 80 százaléka biztosan nem venne fel hitelt, vagy kérne kölcsön pénzt rokonától, vagy barátjától azért, hogy utazását finanszírozni tudja.
  • A nyár hagyományosan az utazás ideje. Sokan már télen tudják, hol töltik az év legmelegebb hónapjait. Van, akinek a „Balaton a Riviéra”, és van, aki ennél kicsit távolabbra szúrja le a gombostűt. Az Intrum Justi­tia Európai fogyasztói fizetési jelentéséből kiderül, hogy a havonta tudatosan spóroló magyarok egynegyede utazási terveinek megvalósítására tesz félre.

    Belföldön, több napra

    A KSH statisztikáiból egyértelműen kirajzolódik, hogy a turisztikai célú, többnapos belföldi utazásokra egyre többet költünk. Míg 4 évvel ezelőtt 264 milliárd adtunk ki ilyen típusú utakra, addig tavaly 45 milliárd forinttal többet áldoztunk pihenésünkre.

    A legkedveltebb belföldi úti célok versenyén a Balaton térsége még mindig letaszíthatatlan a dobogóról. Tavaly egész évben csaknem 3 millió alkalommal választottuk pihenésünk helyszínéül a magyar tengert, míg a népszerűségi sorrendben a második helyen végző Budapesten és Közép-Duna-vidék térségében 2,5 millió látogatás történt. A pihenési, üdülési, vagy rekreációs céllal választott utazásaink esetében az 5-nél több napot tartalmazó csomagajánlatokra csaptunk le leggyakrabban.

    Az Intrum Justitia által készített Európai fogyasztói fizetési jelentésből kiderül, hogy a magyaroknak több mint 40 százaléka havonta spórol. A kutatási eredmények azt is megmutatják, hogy nagyon gyakran utazási, nyaralási terveink megvalósításához tesszük félre bevételeink egy részét. A havi szinten spóroló magyarok egynegyede tesz így azért, hogy szabadságát kellemes környezetben tölthesse.

    Úgy tűnik, a pihenőidő minőségi eltöltése igenis fontos kis hazánk lakosságának. Népszerűbb ez a megtakarítási irány, mint például spórolni további tanulmányokra, vagy félretenni gyermekeink, unokáink anyagi támogatásához. Ám a legtöbben – a válaszadók 70 százaléka – továbbra is a váratlan kiadásokra tartalékolnak. A 24 év alatti fiatalokra jellemző leginkább, hogy utazásukra takarékoskodnak.

    Ne lógjon ki a lábunk

    A felmérés egyértelműen kirajzolja, hogy nem választunk meggondolatlanul, és azt sem szeretjük, ha a takaró alól kilóg a lábunk: honfitársaink 80 százaléka biztosan nem venne fel hitelt, vagy kérne kölcsön pénzt barátjától, rokonától utazásának finanszírozására.

    HBN


    [related-post post_id="3572825"]

    [related-post post_id="3570341"]

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában