2019.03.09. 13:52
Egészséges étkek a terítéken
Debrecen - A főzőkör legközelebb március 20-án várja az érdeklődőket.
Debrecen - A főzőkör legközelebb március 20-án várja az érdeklődőket.
„Családi kör…” a konyhában címmel indított főzőkört a debreceni Reménypont Nonprofit Kft. és a Hetednapi Adventista Egyház. Ezeken az alkalmakon ismert ételek egészségesebb és ételérzékenységben szenvedők számára is fogyasztható, valamint vegetáriánus és vegán változatait mutatják be.
– Az a célunk, hogy vegetáriánus életmódváltásra buzdítsuk az embereket, hiszen a nagyüzemi állattenyésztés egyre több káros anyaggal terheli az állatokat, így a tojás-, tej- és húsmentes táplálkozást népszerűsítjük – mondta el a Napló érdeklődésére Kovácsné Kati lelki gondozó, aki egyúttal a főzőkör szervezésében is aktívan részt vesz.
Előnyben a növények
Kifejtette, azt is figyelembe kell venni, hogy egyre többen vannak olyanok, akiket valamilyen érzékenység is érint, ám olyan ételeket is készítenek, melyek akár számukra is fogyaszthatók. A négy-öt tagból álló főzőcsoport ugyanis mindig igyekszik kiötölni a hagyományos fogások reformváltozatait is, melyeket otthon megfőznek, s már az elkészült ételekkel érkeznek a foglalkozásra.
– Mivel nem használunk tejet, a laktózérzékenyek bármelyik ételünket elfogyaszthatják, viszont a gluténmentes receptekhez kénytelenek voltunk tojást is hozzáadni, hogy megfelelő állagú és ehető legyen az étel. Komplett menüsort állítunk össze, a levestől kezdve a salátákon át, a desszerttel bezárólag készítünk finomságokat, melyeket bárki megkóstolhat ingyenesen, aki eljön a rendezvényünkre – mondta. Ezenkívül különféle technikákat is bemutatnak, például azt, hogy hogyan lehet mandulából tejet készíteni, vagy miként lesz a búzasikérből szejtán. A főzőkör idei első alkalmán farsanghoz kapcsolódva például gluténmentes képviselőfánkot is sütöttek, a következő alkalom pedig – március 20-án 17 órától a Munkácsy utca 19. alatt – a tavaszi megújulás jegyében várja az érdeklődőket.
A jobb életminőségért
Ezen a foglalkozáson többek között zöld turmixot, retekcsírát, friss zöldségleveket, tavaszi salátát, medvehagymás krémlevest és pogácsát, zöldséglepcsánkát és kölesből készült hamis túrótortát kóstolhatnak majd meg a résztvevők. A foglalkozásokon a közös étkezés mellett megismerhetik a recepteket, a pontos elkészítés módját, továbbá az egészséges hozzávalókról is hallhatnak érdekességeket.
– Azoknak ajánljuk ezt a programot, akik törődnek magukkal, foglalkoztatja őket, hogy mit esznek, és komolyan veszik azt, hogy a táplálkozás kihat az egészségünkre is. Ugyanis fontos tudni, hogy nagyon sok civilizációs betegség származik abból, hogy nem jól táplálkozunk. Várunk mindenkit, aki szeretne egy kicsit javítani az életminőségén – mondta Kovácsné Kati, hozzátéve, a közeljövőben életmódklubot is szeretnének elindítani, ahol többek között a mozgás fontosságára is felhívnák a figyelmet.
VK
Recept
Zöldséges rizsgolyó
Hozzávalók:
Elkészítése:
A rizst előző éjszaka beáztatjuk, másnap megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáöntjük a vegyes zöldséget, és megfűszerezzük. (Ha nem mirelitből készül, korábban kell melléfőzni az apróra vágott zöldségeket!) Ha kihűlt, hozzákeverjük a tönkölylisztet, apró pogácsákat formázunk belőle, és a morzsába forgatva kevés olajon aranybarnára sütjük.
Zöldséges-gombás gabonakása
Hozzávalók
Elkészítése:
Ha árpából, búzából vagy barna rizsből készítjük a kását, 6-8 órával előtte (éjszakára) áztassuk be a gabonát. Meleg olajban fonnyasszuk meg a felaprított vöröshagymát, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és/vagy sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket (cukkinit, padlizsánt, kukoricát, zöldborsót stb.) és az egészet puhára főzzük, de nem szétfőzzük.
A zöldséges gabonakása ízletes és egészséges is | Fotó: mindmegette.hu
A rizst vagy egyéb gabonát egyszerűen megfőzhetjük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverhetjük a zöldségkeveréket. De készíthetjük úgy is, hogy az olaj felén enyhén átpirítjuk a gabonát, majd súlyának megfelelő kétszeres, esetleg két és félszeres mennyiségű forró, sós vízzel felöntjük, beleteszünk egy negyednyi vöröshagymát, tetszőleges fűszerekkel ízesítjük és puhára főzzük. Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet. Különösen a kölessel vigyázzunk, mert nagyon hajlamos szétfőni és akkor vízből a súlyának akár 2,5–3-szorosát is felveszi! Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.
Ha „egytálat” szeretnénk készíteni, használjunk több zöldséget vagy keverjünk a kásába – külön elkészített – szójaragut vagy kevés olajban megpirított szójavirslit. Nagyon jól illik a gombás és zöldséges gabonakásákhoz a gombamártás akár friss, akár szárított gombából, akár gombalevesporból készítjük.