2019.05.19. 07:00
Nagyszerű recept ihlette a szenvedélyes csilitermesztőt
Napi nyolc órában dolgozik, majd éjszakába nyúlóan foglalkozik a zöldségekkel.
Házi készítésű propagátorban nevelkednek a hideg időszakban a palánták
Fotó: Erdei Roland felvétele
Erdei Roland több éve foglalatoskodik a paprikákkal, viszont az elején még úgy tűnt, hobbi marad számára a fűszernövény termesztése. Ma már nemcsak értékesítője, hanem termelője, megalkotója és feldolgozója is az elkészült termékeinek. A fiatal kistermelő beengedett minket a kulisszák mögé, hogy megtudjuk, miként készül egy bárándi kis utca nyári konyhájában a barbecue-csiliszósz.
Szívvel-lélekkel
Élmény egy olyan fiatalt látni, aki az iskolában szerzett tudást naprakészen használja. – Kevesebb a szociális életem, talán ez mondható hátránynak, de általában vagy dolgozom, vagy a paprikákat gondozom – fogalmazott a 26 éves srác, aki egy gödöllői mezőgazdasági cégnél dolgozik, Bárándon pedig a hobbiból szenvedéllyé avanzsált „szerelemgyerekeit” és paprikáit teljes odaadással figyeli. – Agrármérnökként végeztem alap- és mesterszakon a gödöllői Szent István Egyetemen, s a diplomamunkámat a csilitermesztésből írtam, és azt hiszem, ott végleg eldőlt a sorsom; igaz, édesapámmal akkor már hobbiszinten majdnem 3-4 éve foglalkoztunk a fűszernövénnyel. Apának volt egy kiváló receptje a csiliszósz elkészítésére, és itt már megfertőződtem. Majd feltettem magamnak a kérdést: miért ne lehetne nagyobban gondolkodni? – idézte fel Roland.
Szentéllyé vált
– Első generációs nyári konyha volt az elején, majd raktár lett belőle, később pedig a szentélyem, ahol rengeteg időt töltök: kísérletezem, kóstolok, s nem utolsósorban főzöm a szószokat – mondta Roland a házuk hátsó kertjében álló ház tűzhelyénél. Arról is beszélt: pár utcával arrébb, nagymamája portáján van a munka „gyökere”, ahol a csilifajták növekednek. Például a világ legerősebb paprikáját, a reapert, vagy a legismertebb feltétet, a jalapeñót, szellemcsilit, továbbá a sárga, piros és zöld színű csilit is megtalálja a polcokon. Fajtája válogatja, melyik országból érkeznek a magok, Hollandiából is rendelt, sőt amerikai magokat is ültetett már a bárándi kiskertbe. Csaknem 1400-1500 tő csilivel rendelkezik. – A szobában a 25 Celsius-fok feletti levegőhőmérséklet az ideális, s a magas páratartalom, melyet az öntözés miatt a talajból kipárolgó nedvesség biztosít – fejtette ki Roland, aki egy saját maga tervezte házi készítésű propagátorban neveli a hideg időszakban a palántákat. Maguknak termelik a párát, és mesterséges fénnyel segítem őket a fejlődésben, sőt körben tükörfóliákkal borítottuk a helyiséget. Majd eljön a május, a jobb idő, akkor ki lehet ültetni a palántákat – tudtuk meg a kistermelőtől, aki családjával együtt egy egyedi méretezésű, csaknem 4 és fél méter magas fóliasátrat épített a kert végébe, mintegy két hónap alatt, a paprikáknak s más zöldségeknek. – Nekem nem elég a nap 24 órája, több időre lenne szükségem, hogy minden beleférjen a napomba, de a csili az életem, én választottam ezt az utat, s imádom!
ND
Recept
Barbecue-csiliszósz
Hozzávalók
A hagymát megdinszteljük egy kis olívaolajon egy nagyobb lábasban, majd minden alapanyagot beleborítunk, és összekeverjük. Főzzük, míg fel nem „rottyan”, majd addig turmixoljuk, ameddig sűrű és önthető nem lesz.