élelmiszermentő akció

2019.09.12. 18:40

Ne hagyjuk veszni az élelmiszert, juttassuk el a nélkülözőknek!

Jelentősen kibővítenék Debrecenben az úgynevezett „élelmiszermentő” láncot.

Fotó: Molnár Péter

Ezentúl az eddigieknél sokkal több helyről, lényegesen nagyobb mennyiségben igyekeznek majd összegyűjteni a hamarosan lejáró szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket, és eljuttatni azokat a rászorulókhoz a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület, valamint a Debreceni Karitatív Testület közreműködésével – ismertette Széles Diána, Debrecen alpolgármestere csütörtökön. Az egyik új nagy élelmiszer felajánló a Hajdúsági Sütődék lesz. A cég udvarán a városvezető elmondta: minden debreceni kereskedő, termelő, áruház, de akár magánszemély is csatlakozhat a kezdeményezéshez. Akinek nagyobb mennyiségű, 24 órán belül lejáró élelmiszere van, a www.elelmiszermentovaros.hu weboldalon tehet erről bejelentést. Eddig megyénkben 12 nagyobb áruház adta át ilyen módon feleslegét az élelmiszermentőknek, akik naponta több ezer rászorulóhoz juttatják el az adományokat.

A város is támogatja

Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarországon évente 1,8 millió tonna felesleges élelmiszer képződik, melynek nagy része a kukába kerül. A debreceni élelmiszermentés keretében a helyben keletkező többlet hasznosítását tűzték ki célul. – Az elmúlt években szociális gondoskodásra irányuló szemlélet alakult ki Debrecenben. Például létrejött a Karitatív Testület, amely számos civil szervezetet, gazdasági társaságot gyűjt össze és állít a város szociális ügyei mellé – fogalmazott az önkormányzati vezető. – Az élelmiszermentésben is szeretnénk példát mutatni az országnak, ezért a működtetéshez 3 és fél millió forintot biztosítunk – mondta.

Harminc százalék felesleg lesz

Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület elnöke először azt magyarázta el, hogy az élelmiszer-felesleg kialakulását nehéz megakadályozni, ugyanis senki nem szeret olyan élelmiszerboltba menni, ahol zárás előtt már nem kapja meg azt, amit szeretett volna. Ezért az előállított élelmiszereknek nagyjából a 30 százalékából lesz felesleg. Céljuk, hogy ez az arány a lehető legkisebbre csökkenjen. – Programunk lényege, hogy a városban működő élelmiszer-termelők, kereskedők az önkormányzat által elkészíttetett honlapon jelezhetik a felesleget. Mi megszervezzük ennek az összegyűjtését, és eljuttatjuk a rászorulókhoz – fejtette ki. Arról is beszélt, hogy az utóbbi tevékenységben jelenleg 34 karitatív szervezettel működnek együtt a hét minden napján.

Társadalmi szerepvállalás

Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék vezérigazgatója hangsúlyozta, cégük az elmúlt 25 évben sokat tett Debrecen és Hajdú-Bihar közösségéért. – Erről sokan nem tudnak, azért, mert mi ezt szerényen és önzetlenül tesszük – jelentette ki. Elmondta: egyebek mellett diákokat, sportolókat, városbálokat, falunapokat támogatnak. Ezentúl tudományos kutatás során kifejlesztett, jó élettani hatásokkal rendelkező pékárut is adnak majd az élelmiszermentőknek – egészítette ki Szakács Tamás.

Széles Diána alpolgármester hozzátette: ezzel a módszerrel tavaly 500 tonna élelmiszert mentettek meg. A közelmúltban a debreceni Nagypiacon áruló termelőket, kereskedőket is megkerestek, akik kedvezően fogadták a kezdeményezést.

Nagyobb mennyiség, jobb minőség

Aba-Horváth István, a debreceni székhelyű Eu-Roma Országos Egyesület elnöke lapunknak elmondta: szervezetük minden héten egyszer kap az élelmiszermentő csoporttól pékárukat, zöldségeket, gyümölcsöket, néha tejtermékeket, felvágottakat, sonkát. Ezeket saját, Debrecenben található, Pósa utcai népkonyhájukon és vidéki társszervezeteken keresztül rászorulókhoz juttatják el. Előbbi helyen hétfőtől, péntekig naponta 500 adag, egy tál meleg ételt osztanak szét. Hajdú-Biharban naponta összesen csaknem 10 ezer embernek segítenek élelmiszerekkel.

– Örvendetes, hogy Debrecen vezetése felismerte, élnek közöttünk olyanok, akik segítségre szorulnak. Az élelmiszermentés kiterjesztésétől, a több adakozótól azt várom, hogy növekszik majd az az élelmiszer mennyiség, amit kioszthatunk, és a minőség javulásában is bízom – jelentette ki Aba-Horváth István.

Orosz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában