tizenkét ország tanulói vetélkednek

2019.10.24. 16:57

A legjobb fiatal vegyészek versenyeznek Debrecenben

Megnyitották a 14. Grand Prix Chimique nemzetközi vegyésztechnikus-versenyt Debrecenben.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Nyitóünnepséggel köszöntötte a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Vegyipari Szakgimnáziuma a cívisvárosba érkezett fiatal vegyészeket a Déri Múzeum dísztermében csütörtökön. A megmérettetésre tizenkét országból érkeztek a versenyzők és felkészítő tanáraik. Az eredményhirdetés 27-én lesz.

– Lehetőség mindenki számára. Egyrészt, hogy megmutassa önmagát, hogy hol is tart, a többiek számára pedig tanulni a másiktól – mondta el köszöntőbeszédében Komolay Szabolcs oktatási intézmények közötti kapcsolatokért felelős tanácsnok.

Mindenki nyer

– Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy ez a verseny Debrecenben lehet. Egy olyan városban, ami a szakképzésben, az oktatásban és az innovációban is élen jár. Nem csak a tanulók versenyeznek, hanem a tizenkét nemzet számára lehetőség van arra is, hogy találkozzanak, egymással, tapasztalatot szerezzenek, kapcsolatokat építsenek – mondta köszöntőjében Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja. Végezetül külön kiemelte fiatalokhoz intézett szavaiban, hogy ez a verseny ugyan versengés, de mindenki győztesként fog hazautazni. Hiszen szakmailag tapasztalatot szereznek, megismerhetnek egy nagyszerű, gyönyörű várost, Debrecent, a felkészülés során pedig az átlagnál többet tettek szakmájukért is.

Cívisvárosi siker

A versenyt két évente rendezik, mindig abban az országban, akinek szülötte az ezt megelőző megmérettetésen elhozta a győzelmet. Két évvel ezelőtt Sajtos Gergő, a Vegyipari egykori diákjának sikerült megszereznie a megtisztelő aranyérmet 2017-ben, Szerbiában.

Szabó Zoltán, a DSZC Vegyipari Szakgimnázium igazgatója elmondta, hogy rendkívül megtisztelő az iskola számára, hogy az idei verseny helyszínéül maga a Grand Prix Chimique alapító atyja, Wolfgang Flad választotta a Vegyiparit.

A megnyitón a résztvevő országok ifjú képviselőinek lehetőségük volt arra is, hogy hazájukat bemutathassák, pár mondatban jellemezzék, mikre büszkék, mit adott országuk a világnak.

LD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában