indul a felvételi

2020.01.08. 14:51

Új szakokkal bővült a Debreceni Egyetem képzési kínálata

Kis túlzással ugyan, de egy életre szóló döntés meghozatala előtt állnak a végzős középiskolás tanulók, február 15-ig lehet ugyanis jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe.

Fotó: Matey István

A tavalyi évben több mint tízezer új hallgató kezdte meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

– Az egyetem kínálata a korábbi évekhez hasonlóan alakult, az ország legtöbb kart számláló intézményeként 14 kar, 12 képzési területen kínál 2020-ban az általános felvételi eljárásban 72 alapképzési, 87 mesterképzési szakot, 6 osztatlan mesterképzési szakot, valamint felsőoktatási szakképzéseket is fogunk indítani. Az egyetem hallgatói kapacitása ettől az évtől kezdve 38 ezer 800 fő, ezen belül 16 ezer hallgatót tudunk az egész évre vetítve felvenni – mondta el Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a 2020-es felvételi kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerda délelőtt.

Minden évben bővíti képzési kínálatát a Debreceni Egyetem, idén hat új szakot indítanak, így összesen közel 200 szakon hirdetnek meg képzést.

– A 2020-as felvételi eljárásban alapképzésen új a járműmérnök és a nemzetközi tanulmányok szak, mesterszakon a marketing és a szerkezetépítő mérnök, osztatlan tanárképzésen pedig az ének-zene. Kelet-Magyarországon egyedülálló az újonnan induló gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár osztatlan képzés, mely csak testnevelő tanár szakpárral elérhető – tudatta a rektorhelyettes.

– A Debreceni Egyetem a legnemzetközibb egyetem Magyarországon. Első sorban azért, mert itt tanul a legtöbb külföldi hallgató, másrészt pedig több száz nemzetközi szerződésünk van egyetemekkel, tudományos intézményekkel. Aki az egyetemre bekerül, annak lehetősége van külföldi ösztöndíjak, gyakorlatok megszerzésére – hangsúlyozta Bartha Elek.

Az oktatási rektorhelyettes beszélt a vállalati és céges kapcsolataikról is, kiemelte: a Debreceni Egyetemen végzettek 90 százalékot meghaladó arányban tudnak rövid időn belül elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

– Az egyetem felkészülten várja a hallgatókat. Múltunkra büszkék lehetünk, van mire építeni. De az igazi jó egyetemnek nem csak múltja van, hanem jelene és jövője is. Nekünk van jövőképünk és stratégiánk, ezt szeretnénk a képzésben a hallgatók javára fordítani – fogalmazott Bartha Elek.

Követelmények és engedmények

A bemeneteli feltételeket illetően nem szükséges középfokú nyelvvizsga ahhoz, hogy valaki beadhassa jelentkezését felsőoktatási intézménybe, maradt viszont az egy emelt szintű érettségi megléte követelményként.

– Ami lényeges változás a minimum pontok meghatározásában az az, hogy már az elmúlt években is volt 41 olyan szak, ahol a 280-as minimum ponthatár fölé állították be a minimális pontszámot, ez évről évre csökkent, a jogász képzés esetében ez most 350-re ment le – mondta el Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

A felvételi eljárással kapcsolatban minden hivatalos információ a felvi.hu weboldalon található, a felvételi tájékoztató kiegészítése január végén várható.

Kiss Dóra

Legfontosabb határidők

– Február 15-ig kell benyújtani a jelentkezést az elektronikus felvételi rendszerében, majd azt február 20-ig kell hitelesíteni. Három jelentkezés továbbra is ingyenes, minden további jelentkezés esetén 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. Hiánypótlásra július 9-ig lesz lehetőség, eddig kell beküldeni minden olyan dokumentumot, ami a pontszámításhoz, illetve a felvételi kérelem elbírásához szükséges lehet. A ponthatárok kihirdetése július 23-án várható – ismertette Pósánné Rácz Annamária.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában